Saopštenje za javnost Sindikalne organizacije JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina prenosimo u cjelosti:

„Sindikalna organizacija
Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Broj: 08/24
Datum: 03.06.2024. godine

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Poštovani, imamo potrebu i moralnu obavezu da se obratimo javnosti našeg Grada, a sve u cilju upoznavanja građana o stanju u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina.

Naime, kao niži budžetski korisnik Gradske uprave Grada Bijeljina želimo da istaknemo da se zaposlenima ne uplaćuju doprinosi, pa radnici, koji rade u infektivnoj sredini, ne mogu da se liječe, nego zdravstvene usluge plaćaju iz svog džepa. Međutim s obzirom na to da naknade (topli obrok, regres, putni trošak) u posljednje vrijeme skoro svaki mjesec kasne, postavlja se pitanje da li zaposleni imaju uopšte sredstava da plate zdravstvene usluge. Plate, koje dobijemo polovinom mjeseca kod većine zaposlenih uglavnom su opterećene dugoročnim i kratkoročnim kreditima, tako da ljudi žive od naknada koje, sada već učestalo, bivaju isplaćene nakon 30. u mjesecu za prethodni mjesec.

Konkretno, danas smo imali situaciju da je naša radnica, koja je pritom trudnica sa visoko rizičnom trudnoćom danas trebala biti upućena u Banja Luku na hitne pretrage, međutim zbog neplaćenih doprinosa nije mogla da dobije uputu. Troškovi njenih pretraga koje će morati da plati iz svog džepa su oko 900,00 KM, dok je druga radnica odbijena za vakcinaciju svoje bebe. Ovakve situacije su jako poražavajuće i ponižavajuće za naše zaposlene.

Gradska uprava sve češće kasni sa isplatom naknada i „cjepka“ nam isplatu ličnih primanja (plata, regres, topli obrok, putni troškovi), tako da zaposleni žive od danas do sutra i nisu u mogućnosti ništa da planiraju.

Nadalje, Fond zdravstvenog osiguranja nam, od početka 2024. godine, ne prihvata zahtjeve za refundaciju bolovanja, radi neplaćenih doprinosa, koji dakle idu na naš teret, uprkos tome što je članom 94. stav 1. tačka Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđeno da „osnivač predškolske ustanove obezbjeđuje sredstva za rashode za lična primanja koji se odnose na bruto plate zaposlenih i bruto naknade troškova ostalih ličnih primanja zaposlenih.“

Mi lično pozdravljamo sve Gradonačelnikove akcije u smislu plaćanja prevoza svim đacima putnicima, subvencija i sl. ali samo želimo da se postave prioriteti, smatrajući da je najvažnije zdrvstveno osiguranje zaposlenih, a zatim i lična primanja.

Napominjemo da Gradska uprava ima velike dugove i prema dobavljačima još iz prošle godine, tako da se iskreno pitamo i plašimo da li je upitno dalje funkcionisanje naše ustanove, s obzirom na to da već uveliko dobijamo upozorenja od strane dobavljača o prekidu saradnje.“

Naši zaposleni su ogorčeni tretmanom Gradske uprave prema našoj ustanovi koja brine o 800 djece predškolskog uzrasta.

Dakle, mi se samo pitamo da li je realno i normalno da u 21. vijeku mi nemamo osnovna ljudska prava? Da li smo spali na mislost i nemilost pojedinaca? Da li ćemo svaki mjesec morati da molimo za ono što nam Zakonom pripada i što smo svojim radom zaradili?

Podvlačimo da ovo saopštnje nema političku pozadinu, niti je lični atak na bilo koga, nego za cilj ima da nam se prije svega obezbijedi redovno zdravstveno osiguranje, te da nam se lična primanja isplaćuju u cjelini i redovno, što je i bila praksa do ove godine. Mi smo samo radnička klasa koja želi da živi od svog rada i da ima osnovne uslove za život i osnovna ljudska prava.“

Sindikalni odbor

Adriana Mirić – predsjednik
Vera Rašinac – član
Jelena Cvjetković – član
Saša Vasiljević – član
Miloš Ristić – član

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име