Sindikat odbio kolektivni ugovor – “Vaspitači se osjećaju poniženim“

Datum:

Share post:

Za Sindikat obrazovanja RS i zaposlene u vrtićima je neprihvatljiv prijedlog posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama koji je dostavilo Ministarstvo prosvjete RS.

Koeficijenti koji su u prijedlogu ponuđeni su ponižavajuće niski. Tek prvi koeficijent koji je prešao onu najnižu platu od 650 KM, znači 8,67, koeficijent za visoku stručnu spremu sa cijenom rada od 110 KM, daje 658 KM neto platu. To je ponižavajuće za ovaj sindikat i ove ljude. Najniža plata sa cijenom rada bi trebalo da ima koeficijent 8,56 i sve ostale plate moraju da budu veće. Insistiramo na tome da dijelimo sudbinu lokalne zajednice u kojoj živimo i radimo, a to znači da koeficijenti koje tražimo moraju biti potpuno isti kao i za lokalnu samoupravu i socijalni rad – poručuje Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

On tvrdi da nije problem u Banjaluci i drugim većim lokalnim zajednicama, ali da jeste veliki problem u manje razvijenim opštinama.

Gnjatić napominje da već šest mjeseci pokušavaju postići dogovor s resornim ministarstvom, kako bi radnici zaposleni u predškolskim ustanovama u Srpskoj bili zadovoljni.

 – Do sada nije bilo razumijevanja od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, a na terenu je prisutno veliko nezadovoljstvo radnika, i to prije svega zbog galopirajuće inflacije – ističe Gnjatić i poziva još jednom ministarstvo da potpišu poseban kolektivni ugovor.

Draginja Bradašević, predsjednica Sindikalne organizacije  JPU „Naša radost“ Modriča, poručuje da su radnici nezadovoljni.

– Želim da istaknem nezadovoljstvo radnika u predškolskim ustanovama, jer nama plate nisu povećane. Svi ostali su dobili kakvo-takvo povećanje, a mi smo pali na dno. Zato očekujemo da se u kratkom roku riješi i naše pitanje i da dobijemo povećanje plata – poručuje ona.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da podržava zahtjeve Sindikata obrazovanja, nauke i kulture koji se odnose na poboljšanje statusa zaposlenih u predškolskim ustanovama, ističući da su lokalne zajednice te koje su nadležne, kao njihovi osnivači, da odlučuju o povećanjima plata zaposlenih u predškolstvu, u skladu sa budžetskim mogućnostima.

Ministarstvo je, kako kažu, na niz sastanaka, s predstavnicima sindikata pripremalo novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uvažavajući prijedloge sindikata, ali i zaštitu interesa radnika s najnižim platama, kao i dijelu onih čiji je viši stepen stručne spreme imao manji koeficijent od zaposlenih sa nižim stepenom stručne spreme.

-Takođe, uvrstili smo prijedlog Sindikata obrazovanja za isplatu jubilarnih nagrada, koje bi se po donošenju novog Posebnog kolektivnog ugovora isplaćivale na 10, 20 i 30 godina rada u predškolskoj ustanovi, ali i novinu po kojoj su potpisnici pojedinačnih kolektivnih ugovora poslodavci, tj. predškolske ustanove i predstavnici granskog sindikata – navode u ministarstvu.

Naglašavaju da ne postoji opstrukcija Ministarstva prosvjete i kulture u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora, naročito u dijelu koji se odnosi na koeficijente, jer ministarstvo nije zakonski nadležno da određuje cijenu rada zaposlenih u predškolskim ustanovama, niti koeficijente na osnovu stručne spreme zaposlenih.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje da je jedinica lokalne samouprave osnivač javne predškolske ustanove, te da je u njenoj nadležnosti obezbjeđivanje bruto plate zaposlenih, bruto naknada troškova i drugih ličnih primanja zaposlenih, materijalnih troškova i svih ostalih troškova potrebnih za neometan rad predškolske ustanove.

– Dakle, ministarstvo u Posebni kolektivni ugovor može definisati samo usvojene koeficijente od osnivača, lokalnih zajednica, u dijelu koji se odnosi na bruto koeficijent i bruto obračun plate prema Zakonu o radu Republike Srpske, ali ne može nametati rješenja lokalnim zajednicama kao osnivačima predškolskih ustanova i njihovim budžetima iz kojih se finansiraju – stoji u saopštenju.

BROJKE
Po posljednjim dostupnim podacima, u radnoj 2021/22. godini upisano je ukupno 9.814 djece u javnim vrtićima. U javnim ustanovama za predškolsko obrazovanje i vaspitanje zaposleno je ukupno 1.697 radnika, od kojih su 923 vaspitača. U administraciji su zaposlena 474 radnika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...

Biciklisti prvu etapu trke završili u Bijeljini – pobjednik biciklista iz Australije (foto)

Učesnici 18. međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" stigli su u Bijeljinu. Biciklista iz Australije Dilan Hopkins, pobjednik je prve etape...

OSTOJIĆ, BO RS: Nismo genocidan narod – Svekoliki srpski narod protiv onoga što nam se pokušava staviti kao etiketa

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, izrazio je zahvalnost velikom broju građana Srpske što su se odazvali...

DODIK: Ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je sa Trga Krajine u Banjaluci da se u Srebrenici jula 1995....