Danas je održana 28. sjednica Skupštine Grada Bijeljina.

Najviše vremena odobornici i izlagači tačaka posvetili su Izvještajima javnih preduzeća, od kojih je većina u finansijskim problemima zbog maćehinskog odnosa Gradske uprave prema preduzećima.

Prvi Izvještaj koji se našao na Dnevnom redu je Izvještaj o radu Doma zdravlja o kojem je govorila Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina.

Đukin je istakla da je Dom zdravlja Bijeljina jedna veoma repektabilna ustanova. Služba porodične medicine organizovana je u 55 timova, odnosno 42 ambulante na 26 lokacija, a da bi sve funkcionisalo bez problema i da stanovništvo bude zadovoljno, potrebna je saradnja sa Gradskom upravom, koje u ovom slučaju nema. Grad Bijeljina dužan je Domu zdravlja Bijeljina više od 1,3 miliona maraka.

„Po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dio organizovanja udaljenih ambulanti treba da se finansira iz lokalne samouprave po Članu 29. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ta sredstva su namijenjena za pokrivanje, prvenstveno materijalnih troškova 26 zgrada, struja, voda, grijanje, telefon. Naravno i plate svih zaposlenih. U svim gradovima Republike Srpske jedinice lokalne samouprave pokrivaju te treškove, jer je grad taj koji formira mrežu ambulanti porodične medicine. Samo uz dozvolu grada i onog ko je je na čelu grada, može se otvoriti nova neka ambulanta. Opština koja ima do 15.000 stanovnika, koja ima 26 zaposlenih, izdvaja 480.000KM na godišnjem nivou za Dom zdravlja. Po zakonu je od 3% do 5%. Ovdje namjerno nismo stavili troškove, adaptacije, sanacije i slično, jer ta sredstva nikad nisu ni doznačavana Domu zdravlja, to je uvijek radio grad, mislim na raspisivanje tendera, pronalaženja izvođača i tako dalje. U skoro svim našim medijima i mrežama, gdje god se pojavi predstavnik grada Bijeljine, kaže kako ulaže u sektorske ambulante. Morate da shvatite da na par lokacija naše ambulante Doma zdravlja Bijeljina se naslanjaju na prostorije mjesnih zajednica. Recimo, adaptiran je plato ispred mjesnih zajednice u Amajlijama, mediji su prenijeli ono što je gradonačelnik rekao a to je da je rekonstruisana ambulanta u Amajlijama. U odluci o budžetu grada koju usvaja Skupština grada planirana su posebna sredstva za investicije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a posebna sredstva za usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, istakla je Đukin.

SG BIJELJINA: Razmatran i usvojen niz tačaka Dnevnog reda u interesu Grada Bijeljina (foto, video)

Shodno tome, zabrinjavajuća je činjenica da iz budžeta grada Bjeljina prema odluci koju je usvojila Skupština u tekućoj godini, Domu zdravlja Bjeljina do danas, 5. juna tekuće godine nisu prebačena namjenska sredstva, niti jedna konvertibilna marka.

„Takođe, sredstva predviđena za borbu protiv epidemije morbila nisu prebačena, iako je to smiješna cifra u odnosu na sve ostalo, to je nekih 26.000 maraka, o njima neću da pričam. Stanje nije više opsadno nego je uveliko alarmantno, pola godine je već prošlo bez ikakvih doznaka, negativan trend nedoznačanja sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu nastavlja se od kraja 2020. godine, tako smo i počeli i tako se nastavlja. Na današnji dan, 5. juna 2024. godine, dugovanja grada prema Domu zdravlja, jednoj sjajnoj ustanovi koja se bori, iznose ravno 1.350.000 konvertibilnih maraka u novcu i pola miliona ili 500.000KM u rekonstrukciji sektorskih ambulanti. Ako mislite da je time što Direkcija preko Odjeljenja za društvene djelatnosti pošalje dečka da protrči po krovu centralne zgrade Doma zdravlja, prije dvije godine, i da poslije vi izjavite kako ste rekonstruisali krov centralne zgrade, sramno je. Nekom na sramotu, a nekom na obraz“, kaže Đukin.

Na pripremnom sastanku za Skupštinu, predstavniku Doma zdravlja upućeno je pitanje šta je preduzeto sve ove godine kako bi se isplatila sredstva koja Grad duguje Domu zdravlja.

„Pored svih molbi iz ovih skupštinskih klupa, pred medijima, u ministarstvu – ništa nije imalo pozitivnog efekta i više to nismo radili. Mi smo u početku nove godine predali tužbu sudu u Bijeljni i tužili smo grad Bijeljnu, tada je iznos iznosio blizu milion i pola miliona za rekonstrukciju. Prvo ročište bilo je juče ujutru u pola devet. Naravno, sa tužene strane nije se pojavio, ama baš niko. Mislim da je to već tradicija, četvrta godina se nikad ne pojavljuju nigdje. Sljedeće ročište zakazano je za 9. septembar. Poslovanje sa gubitkom koje je uslijedilo prošle godine, u iznosu od 239.000KM, je posljedica nedoznačavanja ovih sredstava. Mi smo namirivali sav taj dug da bi održali proces iz sopstvenih sredstava koliko smo mogli, jer nije nam bilo bitno da l’ prokišnjava u sali gdje je edukativni centar, stavićemo lavor, dajte da imamo da vadimo krv, 450 ljudi svako jutro ovog grada izvadi krv u laboratoriji Doma zdravlja. Nije nam bitno sad što ćemo dočekati u Janji da se ogrnemo dekama i mi i pacijenti, jer je ogroman iznos za toplotne pumpe. Mi smo spremni na bilo koje uslove, zarad dobra našeg stanovništva, ali moramo da vam kažemo da ćemo biti u situaciji vrlo brzo, možda i sljedeći mjesec, da počnemo zatvarati neke od porodičnih ambulanti“, rekla je Đukin.

Takođe, ona je navela da je nedavno imala posjeta iz Gradske uprave, u vezi sa trezorskim poslovanjem, od strane Odjeljenja za društvene djelatnosti, tačnije gospodina Ljubiše Stanišića koji je rekao, citiramo riječi za koje direktor Doma zdravlja tvrdi da su joj upućene pred kolegama:

„To ćemo mi drugačije, imamo pravo da vam ne damo platu 60 dana, dobavljači ne moraju biti isplaćivani. Vas je direktorica razmazila“,  kaže Đukin, a prema riječima gospodina Stanišića.

Na kraju obraćanja, Đukin je zamolila Skupštinu Grada za pomoć, jer je trenutno stanje van svake kontrole i uskoro se očekuje zatvaranje sektorskih ambulanti, a sve „zaslugom“ Gradske uprave i Gradonačelnika koji nema razumjevanja za stanovnike Grada Bijeljina koji koriste usluge Doma zdravlja.

Nakon predstavljenog Izvještaja, odbornik Zoran Pribišić uputio je pitanje zašto dug Gradske uprave prema Domu zdravlja nije uknjižen. Na pitanje je odgovorila Gordana Mitrović, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijsko poslove JZU Dom zdravlja Bijeljina.

„Mislim da postavljeno pitanje nije u skladu sa ekonomskim nekim terminima, jer rezultat poslovanja koji se iskazuje u bilansu uspjeha je razlika između prihoda i rashoda i to je taj gubitak u tekućoj godini sa kojim smo mi poslovali. Nedostatak prihoda u iznosu od 300.000 koje je Gradska uprava nama dugovala je prouzrokovala taj gubitak. Nešto sasvim drugo su tokovi gotovine i nedoznačavanje sredstava, naravno da su uknjižene,, jer ni prema sudu ni prema bilo kome se ne ide bez uknjiženih sredstava. Znači razlika je između novčanih sredstava i između bilansa uspjeha, odnosno, rezultata poslovanja. Još nešto što nije navedeno u Izvještaju, da ne bi stvaralo zabunu kod odbornika koji nisu ekonomske struke, da vam napomenem da mi imamo 5 miliona kumulativne dobiti, znači, to nisu sredstva, novčana sredstva, nego kumulativna dobit, i mi smo sasvim likvidni i tih 239.000KM gubitka u tekućoj godini na osnovu 5 miliona kumulativne dobiti za nas ne predstavlja u tom smislu. Međutim, u smislu gotovine i sredstava nedostajućih, predstavlja nam problem“, objasnila je Mitrović.

Izvještaj o radu Doma zdravlja usvojen je sa 17 glasova ZA i osam uzdržanih. Plan rada takođe je usvojen sa 23 glasa ZA, udržanih tri.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име