Odbornici Republičke stranke Srpske podnijeli su na današnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina inicijative za šest projekata čijom bi realizacijom bili riješeni neki ključni infrastrukturni problemi u gradu, problem zagađenja vazduha, te omogućeni novi sadržaji za rekreaciju i zdravlje Bijeljinki i Bijeljinaca.

Odbornik RSS Mladen Petrović podnio je inicijativu pod nazivom „Izgradnja dvije javne garaže u užem centru grada Bijeljina“, na prostoru iza stambenih zgrada između ulica Save Kovačevića i 27. marta /iza poslastičarnice „Mocart“, odnosno prekoputa Zelene pijace/, kao i iza nekadašnjeg „OM Caffe-a“ u centru grada, na mjestu već postojećeg parkinga. Grad Bijeljina, prema riječima Petrovića, ima nešto više od 46.000 automobila, a nedopustivo je da nema nijednu javnu garažu.

Druga Petrovićeva inicijativa odnosila se na prelazak Toplane sa uglja na novi energent – gas, biomasu ili termalnu energiju, čime bi se dobio ekološki sistem javnog grijanja.

Odbornica Ivana Stanišić predala je Skupštini grada dvije inicijative – za izradu studije i glavnog projekta za izmiještanje „Eko DEP-a“ i promjenu namjene prostora, kao i inicijativu za izgradnju zatvorenog bazena u gradu Bijeljina. 

Prva inicijativa Stanišićeve podrazumijevala bi izmiještanje Regionalne deponije koja godinama stvara probleme građanima u vidu neprijatnih mirisa, dok bi nakon zatvaranja svih kaseta, teren na kojem se nalazi deponija bio ozelenjen, te bi shodno konfiguraciji njegova namjena bila promijenjena – ljeti za treninge i takmičenja atletskih klubova na adekvatno izgrađenoj stazi, a zimi za sankanje i skijanje mališana.

Prema drugoj inicijativi odbornice Ivane Stanišić, Bijeljina kao grad sa više od 100.000 stanovnika zaslužuje da posjeduje zatvoreni bazen, pogotovo ako se uzme u obzir bogatstvo geotermalnih izvora na području Semberije.

Odbornik Republičke stranke Srpske Danijel Perić podnio je lokalnom parlamentu inicijativu „Biciklom do posla“ koja podrazumijeva obezbjeđivanje infrastrukture, da svi zaposleni u javnim ustanovama i institucijama, ukoliko to žele, mogu do svojih radnih mjesta u centru grada da dođu biciklima, čime će se smanjiti upotreba automobila i promovisati alternativni načini kretanja.

Osim ove, Perić je imao još jednu inicijativu – „Novi park na potezu „Elvako – Žitopromet“, a riječ je o parceli uz nekadašnju željezničku prugu Bijeljini-Šid, po uzoru na moderne parkove koji postoje u velikim evropskim gradovima.

Novi park bi, između ostalog, sadržao veliku atletsku stazu sa tartan podlogom, zelene površine sa drvećem, klupama, urbani mobilijar za mališane, teretanu na otvorenom za odrasle, stazu za bicikliste.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име