ŠEST GODINA od KATASTROFALNIH POPLAVA u Semberiji

Datum:

Share post:

Prije tačno šest godina, gradskim ulicama tekla je muljevita rijeka koja se slivala u podrume kuća i stambenih zgrada, uništavala imanja, blokirala normalno odvijanje života.

Vodena stihija je nanijela ogromnu štetu na privatnoj i javnoj imovini, potpuno su uništene 102 kuće, oko 7.000 kuća bilo je djelimično oštećeno, 539 privrednih subjekata pretrpjelo je štete. Direktni ekonomski trošak iznosio je oko 123 miliona KM, dok je indirektni, zbog izgubljene dobiti, iznosio oko 393 miliona KM. To je predstavljalo tada, a i sada predstavlja osam do deset godišnjih gradskih budžeta.

 
Vodostaj rijeke Save u Rači dostigao je istorijski maksimum od 950 centimetara, a Savski nasip je probijen na pet mjesta. Poplavljeno je bilo 30.500 hektara zemljišta , odnosno, oko 40 odsto teritorije Grada, poplavljeno je bilo 20 semberskih sela, evakuisano je 10.000 stanovnika, od kojih je 1.500 bilo smješteno u kolektivne centre, ali, srećom, nije bilo ljudskih žrtava ni epidemija, uprkos toplom vremenu. Vanredno stanje je proglašeno 14. maja i trajalo je sve do 14. jula.

TESTNA REKLAMA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da je Bijeljina uz ogromnu pomoć naroda Semberije, kao i drugih opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, struktura Civilne zaštite, specijalizovanih timova iz BiH, ali i Italije, Turske, Slovenije i Velike Britanije, humanitarnih organizacija, bratskih gradova i drugih humanih ljudi, uspjela da se izbori protiv stihije. U vremenu poslije povlačenja vode, saniran je najveći dio oštećene i uništene imovine. Najznačajnija pomoć je obezbijeđena putem vaučera.

U vremenu poslije povlačenja vode, saniran je najveći dio oštećene i uništene imovine. Najznačajnija pomoć je obezbijeđena putem vaučera. Od izuzetne važnosti bila je pomoć i donatora iz zemlje i inostranstva – Evropske Unije, UNDP-a, nevladinih organizacija.

Zahvaljujući donatorima, obnovljena je 871 kuća. Značajna je bila i donatorska pomoć u vidu plastenika, vještačkog đubriva, sjemenskog materijala i drugog materijala u vrijednosti od preko 1,5 miliona KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILIĆEVIĆ: Budžet Opštine Šamac stabilan – realizuju se mnogobrojni projekti (foto, video)

Gost u Studiu 1 portala Dešavanja u Bijeljini i emisije Oko u Oko je bio Đorđe Milićević, načelnik...

BIJELJINA: ŽIVKOVIĆ NAPUSTIO RADNIK

Radnik iz Bijeljine ostao je bez standardnog prvotimca u jesenjem dijelu sezone, Dejana Živkovića. Ovaj dvadesetdvogodišnji fudbaler iza kojeg...

DODIK I KONAKOVIĆ (NiP) na utakmici u Laktašima razgovarali o formiranju Savjeta ministara BiH (foto)

Gledali utakmicu u Laktašima: Dodik razgovarao s Konakovićem o formiranju Savjeta ministara BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio...

Pandurević PROZVLA Milovanovića, on joj UZVRATIO : “LJUBE (Ljubiša Petrović) je taj koji po nalogu OPSTRUIŠE” (foto)

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, danas je na Twitteru komentarisala zagađenje u Bijeljini i tom prilikom prozvala...