Semberka srpskim jelima osvojila Ameriku

Datum:

Share post:

Umjesto fast food-a, sarme i čorbice, moguće je kaže Vlada Vladić. Emisije o kulinarstvu u kojima promoviše srpsku kuhinju, uči mlade majke o važnosti pravilne pripreme hrane i zdravog načina života, ovu srpkinju iz Međaša kod Bijeljine, koja već 30 godina živi u Americi, lansirale su u sam vrh promotera porodičnog života.

Iako je završila vazduhoplovstvo, posvetila se kulinarstvu. Trpezarijski sto i porodični ručak je nešto što moramo da održimo jer smo po tome jedinstveni, kaže. 

„Kada se kaže trpezarijski sto, onda se govori o kulinarstvu, hrani, prirodi i o svemu tome o čemu mi imamo prvenstvo nad svijetom. To naše kulinarstvo je ostalo u meni. Majčinstvo koje sam ponijela od majki i baka ovdje. Tako da ponosna sam što sve to mogu kroz moje priče da prenesem Amerikancima“, kaže Vlada Vladić.

Naša jela itekako su dobro prihvaćena. Posebna su po tome što su spremana tradicionalno i što je riječ o hrani koja nije fast food na koji su navekli ljudi u Americi, što je dovelo do brojnih zdravstvenih problema. 

„Sarma je jako interesantna, često kada dođu drugari moje djece, to je nešto na šta oni ne nailaze u kuhinjama svojih roditelja. Punjenej paprike, sarma, paprikaš, čorbicem supice to je sve njima nešto nepoznato, znači hrana sa kašikom. I sve je tako vrlo dobro prihvaćeno, tako da često djeca kada dođu kod nas pitaju: Teta Vlada, možemo li molim Vas ponijeti malo kući?“, rekla je Vidićeva.

Sa princezom Katarinom Karađorđević pravila je vanilice, Američki magazin „Bon Appetit“ birao je najbolju domaćicu , a Vlada je ušla u uži izbor za pobjednika. Četvorostruki je šampion dječije kuhinje u Americi. Zvanje „Majstora varjače“ osvojio je njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprika. Prije nekoliko godina, tokom posjete Srbiji, snimila je serijal reportaža o ljepotama zemlje i srpske kuhinje. Reportaže se prikazuju na čak 223 lokalnih televizija SAD i na jednom nacionalnom kanalu.  

„Ja sam jako rano otišla od kuće i vrlo malo sam vidjela i od Bosne, Srbije i bivše Jugosalvije. Tako da kad god se vratim izuzetno sam oduševljena ljepotama, potencijalom, svim tim što mi imamo da ponudimo svijetu“, kaže Vladićeva.

Vladina organizacija „Sjeme života“ ima misiju zbližavanje porodica. U svojoj bašti u Kaliforniji uzgaja brojne biljne vrste, koje je podsjećaju na fomovinu, kaže. Dobrota u ljudima je inspiriše i nastaviće da daje od sebe sve kako bi svijet prihvatio promjene na bolje. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“GALERIJA CVIJEĆA DAJANA“: Nova cvjećara počela sa radom u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je počela sa radom nova cjvećara – ’’Galerija cvijeća Dajana’’. Cvećara se nalazi u ulici Meše Selimovića...

LOPARE: U CENTRU ZA KULTURU OTVORENA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA I ODRŽANO PREDAVANJE O SREDNJOVJEKOVNIM STEĆCIMA (foto)

U Centru za kulturu je otvorena izložba likovnih radova Zdravka Mićanovića, za koju je umjetnik  inspiraciju našao u...

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...