SEMBERIJA: Afrička kuga svinja potvrđena na 20 imanja

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prenosimo u cijelosti:

Afrička kuga svinja potvrđena na 20 imanja

Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja se sa jučerašnjih devet popeo na 20, nakon što je na još nekoliko lokacija u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji i Gornji Dragaljevac i Donji i Gornji Magnojevići i nije proširena na druga sela.

Do današnjeg dana od bolesti afričke kuge potvrđeno je uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata pomenutih 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene odnosno eutanizirane, a ostale su u postupku uklanjanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će nastaviti da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, iz Ministarstva apeluju na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji grada Bijeljina, navedeno je u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Da li će biti smanjen borački dodatak: Oglasili se iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite kao obrađivač Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog...

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...