SEMBERCI OGORČENI zbog skoka cijena ogreva, najavljenog poskupljenja struje, te s NESTRPLJENJEM OČEKUJU GASIFIKACIJU

Datum:

Share post:

Cijena neizrezanog drveta u Semberiji dostigla je 80 maraka po metru kubnom, a uglja 130 maraka po toni, što predstavlja veliki udar na kućne budžete.

Uz to, građani kažu da ih brinu i najave poskupljenja struje, posebno one koji se griju na električnu energiju. Bijeljinci se nadaju da će projekat gasifikacije biti konačno završen te da će im korištenje gasa biti jedna od alternativa.

Branislav Čebo kupuje 7 metara drveta i dvije tone uglja za šta mu je potrebno oko 1.000 maraka. I ugalj i drva plaćao je po 10 maraka skuplje nego lani.

– Mislim da nema opravdanja za to jer nije poskupjelo ni gorivo ni radna snaga. Ali šta je, tu je – kaže ovaj Bijeljinac.

TESTNA REKLAMA

Proljetos su cijene bile nešto niže, pa se ogrijevno drvo moglo kupiti po 65 maraka za kubni metar. Mnogi su iskoristili priliku i drvo kupovali još u maju.

– Ne treba čekati zimu. Logično je da je onda skuplje, a ionako cijene stalno rastu. Prošle godine sam plaćao od 70 do 75 KM jasen i bukvu, a sada je već 100 KM – ističe Miodrag Marić.

Porasle su i cijene uglja, u prosjeku za 15 odsto. Najjeftiniji ugalj košta 130, a najskuplji 205 maraka po toni. Vlasnik stovarišta za prodaju ogrijeva Krsto Torlaković kaže da je većina rudnika u lošem stanju.

– Pogotovo je otežano u vrijeme sezone obezbijediti dovoljne količine uglja, ali snalazimo se – kaže Torlaković.

Na prodajnu cijenu drveta od 80 maraka po metru potrebno je izdvojiti još po 6 maraka za rezanje i cijepanje. I ovi poslovi skuplji su za 20 odsto nego lani zbog nedostatka radne snage. Približavanjem sezone grijanja očekuje se da će cijene i dalje rasti.

Bijeljince brine i najavljeno poskupljenje električne energije
Brojna domaćinstva koja nemaju mogućnost priključenja na Gradsku toplanu izabrala su grijanje na struju, jer je čistije i ekološki prihvatljivije. Ukoliko cijena kilovata bude drastično poskupila, opredijeliće se za neki drugi vid grijanja.

– Uveli smo etažno grijanje na struju prije par godina, a zagrijavamo 70-ak kvadratnih metara. Računi za struju su tokom zimskih mjeseci previsoki, ali nemamo izbora. U našem naselju nema toplovoda, a kad bi bilo mogućnosti – odmah bih se priključio. Ne brineš ni o kvarovima ni o nabavci ogrijeva. Mislim da su oni koji su priključeni na gradsku toplanu povlašteni u odnosu na nas koji nismo. Pogotovo ako se zna da se grijanje plaća na šestomjesečnom nivou te da cijena nije mijenjana posljednjih godina – kaže Miloš Radovanović.

On kaže da bi poskupljenje struje bilo ogroman udar na kućni budžet te da će, ukoliko bude morao, zidati odžak i preći na drva i ugalj ili na bilo koji drugi vid grijanja.

Završetak gasifikacije
Građani Bijeljine s nestrpljenjem očekuju i završetak gasifikacije. Projekat koji je započet u novembru 2009. i u koji je uloženo više od 20 miliona evra u završnoj je fazi.

Prvi korisnici, tvrde nadležni, trebalo bi da budu priključeni do kraja ove godine. Bijeljinci smatraju da je korištenje gasa kao energenta, u odnosu na struju, ugalj ili drva, isplativije. Nadaju se i da će cijena priključka biti povoljna i da će imati mogućnost plaćanja  na rate.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...