Selo Završje postaje dio opštine Lopare (video)

Datum:

Share post:

Pripadajanje dijela jedne lokalne zajednice drugoj, nije česta pojava u Republici Srpskoj, a upravo to se dešava između Zvornika i Lopara. Riječ je o selu Završje koje je smješteno u graničnom pojasu četiri lokalne zajednice: Zvornik, Lopare, Sapna i Teočak.

Za Završje često kažu da je “selo ni na nebu ni na zemlji”. Ova, nekada bogata i pitoma ruralna sredina, danas ima tek desetak stanovnika.

Najbliža trgovina udaljena je deset kilometara. Njihove kuće nemaju broj, što im predstavlja dodatni problem prilikom zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata. Inače, Završje se nalazi na obroncima Majevice i pripadalo je opštini Zvornik. Između Završja i Zvornika, u međuvremenu, formirana je opština Sapna, tako da je Završje sada eksklava Zvornika, ali se fizički naslanja na opštinu Lopare.

Nakon podnijete inicijative od strane stanovnika sela Završje, NSRS je usvojila odluku. S ovom teritorijalnom promjenom saglasne su obje lokalne zajednice. Riječ je o području ukupne površine oko 193 hektara. Nakon završenih zakonskih porocedura, geodetske uprave dvije lokalne zajednice razmijeniće imovinske podatke mještana, čime će Završje i konačno pripasti opštini Lopare, što će rezultovati poboljšanjem uslova života ovih mještana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...