Gostujući u jutarnjem programu Informer TV, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak govorio je o pritiscima na Srpsku i Srbiju koji ne jenjavaju već samo mijenjaju pojavne oblike.

“Republika Srpska prati zvanični stav Republike Srbije kada je u pitanju vojna neutralnost i odnos prema NATO paktu. Mi jesmo za saradnju, ali nismo za članstvo. Sasvim je prirodno da Srpska prati stavove Srbije. Isto tako Hrvati u BiH prate politike Hrvatske, a Bošnjaci su zagledani u Tursku”, rekao je lider SPS-a.

Selak je dodao da su i predstavnici NATO-a poručili da toj organizaciji odgovara trenutni status odnosa sa BiH koji podrazumijeva samo saradnju.

“Međutim, mi se suočavamo sa tenzijama koje plasiraju Bošnjaci. Republika Srpska je za mir, kompromis, stabilnost i dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma koji je jedini pravni okvir koji obezbjeđuje postojanje BiH. Unutrašnji dogovor je neophodan, dok svako nametanje vuče BiH u prošlost”, jasan je Selak.

Na pitanje voditeljke da prokomentariše pritiske na Srbiju i Srpsku, Selak je rekao da oni nikad nisu bili veći, ali da hrabri činjenica da rukovodstva Srpske i Srbije vode usaglašenu politiku.

“Pritisci se samo pojačavaju mjenjajući pojavne oblike. Važno je da budemo složni, a posebno je važna podrška matice Srbije. Rezulocija koju pokušava da izdejstvuje NJemačka služi samo da se prikriju njihovi i zločini NDH u Drugom svjetskom ratu”, poručuje lider SPS-a.

On kaže da Srbi nisu remetilački faktor, već su to oni koji insistiraju na raznim rezolucijama.

“Mi smo slobodarski narod, narod kompromisa i dijaloga. Problema imamo isuviše, koje moramo dogovorom i bez ikakvih nametanja da rješavamo”, zaključio je Selak koji se u program Informera uključio iz Pekinga.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име