SELAK, SPS: Banja Luka je blokirana – potrebno političko jedinstvo ili novi izbori

Datum:

Share post:

Selak: Banja Luka je blokirana – potrebno političko jedinstvo ili novi izbori

Povodom očigledne krize u funkcionisanju grada Banja Luka, a nakon što je otkazana još jedna sjednica Skupštine grada, reagovao je i predsjednik Socijalističke partije Srpske – SPS, Goran Selak, koji je predložio konkretna rješenja i pozvao sve političke subjekte na jedinstveno djelovanje, kako bi se riješili gorući problemi građana, a ukoliko to nije moguće, Selak predlaže nove izbore.

“Usljed krize i zbog nefunkcionalnosti gradske uprave i Skupštine, SPS poziva gradonačelnika i skupštinsku većinu da na narednom kolegijumu Skupštine grada uvrste u skupštinsku proceduru prijedloge akata predložene od strane nadležnih odsjeka Gradske uprave. Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi definiše da šefove odsjeka imenuje gradonačelnik i na osnovu zakona oni predstavljaju zakonite obrađivače akata i kao takvi mogu dobiti podršku skupštinskog kolegijuma. Takođe, apelujemo na institucije Republike Srpske da otklone nastalu pravnu nesigurnost, vezanu za načelnike odjeljenja i ovlaštene potpisnike, jer trenutno ispašta grad u cjelini”, izjavio je lider SPS-a.

Podsjećamo, banjalučka skupština nije održana više od dva mjeseca, a zbog političkog prepucavnja između gradonačelnika i skupštinske većine, najviše štete trpe građani.

“Polovina tačaka trenutno predloženog dnevnog reda kolegijuma jesu upravo prijedlozi ovlaštenih odsjeka i kao takve nemaju zakonsku prepreku da se nađu u skupštinskoj proceduri. Usvajanjem takvih odluka riješili bi se mnogi problemi naših sugrađana, koji su u postupku formiranja parcela, zamjena zemljišta za izgradnju puteva i infrastrukturnih projekata i rješavanje prostora za sportske kolektive i udruženja”, naglasio je Selak.

Predsjednik SPS-a posebno se osvrnuo na nedavne poplave u Banja Luci, te pozvao nadležne da hitno reaguju.

“Predlažemo da gradonačelnik i predsjednik skupštine hitno formiraju komisiju za procjenu štete izazvane poplavama, koje su zadesile mjesne zajednice Priječani, Starčevica i Obilićevo, kako bi što prije započela sanacija šteta. SPS, želeći da rješava probleme, a ne da ih podstiče, poziva gradonačelnika i skupštinsko rukovodstvo da uzmu u razmatranje naše prijedloge i počnu jedinstveno djelovati u interesu građana. Ako gradski funkcioneri nisu spremni da rade u interesu naroda, pošteno bi bilo da podnesu ostavke, kako bismo proveli nove izbore”, zaključio je lider SPS-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...