Jedan od veoma čestih poremećaja iz spektra anksioznih poremećaja svakako je OKP ili opsesivno kompulzivni poremećaj, koji karakterišu stalna preplavljujuća strepnja i intenzivni strahovi.

Za razliku od ostalih anksioznih poremećaja (agorafobija, panični napadi, fobije…) anksioznost i strahovi kod OKP su usko vezani za neželjene, nametljive i neprijatne misli kojih osoba ne može da se oslobodi, a potom i za radnje koje se u vidu rituala izvode kao reakcija na te nametljive misli.

Šta su opsesije, a šta kompulzije?

Opsesije predstavljaju upravo te neželjene i nametnute misli, slike, nagone koje „opsjedaju“ osobu podižući nivo njene anksioznosti na velike nivoe. Neke od najčešćih nametnutih misli ili opsesija su vezane za strahove od zaraze prljavštinom, zatim neugašenim šporetom, nezaključanim vratima ili da će se nekom bliskom, pa i samoj osobi, nešto loše desiti. Opsesije u stvari mogu biti o bilo čemu, ali ono što ih razlikuje od uobičajenih misli jeste to da one nisu vezane za neke stvarne brige iz svakodnevnog realnog života nego se vezuju za specifične sadržaje koji baš i nemaju uporište  u realnosti.

Osoba uglavnom prepoznaje i uviđa iracionalnost nametnutih misli, ali prosto ne može da ih se oslobodi. I što se više bori s njima to su one više i više prisutne. Kako bi se na trenutak oslobodila anksioznosti prouzrokovane ovim nametnutim mislima, osoba potom radi određena ponašanja kako bi se bar malo osjećala bolje. Kompulzije ili prisilna (ponavljajuća) ponašanja nisu ništa drugo nego odgovor ili reakcija na opsesije i one na neki način osobi daju trenutnu garanciju da se ništa loše neće desiti ukoliko ih osoba uredno realizuje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име