SDA JANJA: Zašto su zatvorene kancelarije JU Centar za socijalni rad Bijeljina u Janji?

Datum:

Share post:

Povodom zatvaranja kancelarije JU Centar za socijalni rad Bijeljina u Janji, javnosti se obratila Opštinska organizacija SDA Janja te saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

      Suprotno osnovnoj djelatnosti zbog koje je osnovana JU Centar za socijalni rad, a koja bi trebala biti od opšteg interesa i kojom se pruža pomoć licima kada su u stanju socijalne potrebe, rukovodstvo ove Ustanove, čije je osnivač Grad Bijeljina, odlučilo se na zatvaranje kancelarije u Janji.     

      Kancelarija Centra za sococijalni rad u Janji, na inicijativu tadašnjih odbornika SDA u Skupštini Opštine Bijeljina, počela je sa radom 2006. godine i od tada je u kontinuitetu pružala pomoć licima koja su se zbog materijalnog, socijalnog ili psihosocijalnog stanja našla u stanju socijalne potrebe. Usluge kancelarije u Janji koristilo je nekoliko stotina građana Janje i okolnih mjesnih zajednica. Kancelarija je preko svojih uposlenika predstavljala sponu između Centra za socijalni rad i korisnika Centra u ovom dijelu Grada Bijeljina, tačnije, 14 mjesnih zajednica koje gravitiraju Janji, gdje živi oko 20.000 stanovnika. Preko kancelarije u Janji, lica u stanju socijalne potrebe su brže, lakše i jednostavnije ostvarivala svoja prava. Zatvaranjem kancelarije i premještanjem njenih uposlenika u prostorije Centra za socijalni rad u Bijeljini, otežava se osvarivanje prava najosjetljivije kategorije stanovništva, koji sada, umjesto do kancelarije u Janji, moraju putovati u Bijeljinu i izlagati se dodatnim troškovima.

     Umjesto da preduzimaju potrebne mjere na sprečavanju nastajanja i otklanjanju posljedica stanja u kojem su se našle mnogobrojne porodice i pojedini stanovnici Janje, kao i okolnih mjesnih zajednica, čiji broj je u stalnom rastu, rukovodstvo ove Javne ustanove, radi baš suprotno, zatvaranjem kancelarije udaljava se od svojih korisnika i uskraćuje podršku građanima u prevladavanju socijalnih i životnih teškoća, čineći time da se korisnici osjećaju još nesigurnije. U već teškoj materijalnoj situaciji, korisnici Centra nikako ne mogu biti zadovoljni sa ovom odlukom, koja zasigurno ne doprinosi jačanju socijalne uključenosti i integraciji osjetljivih društvenih grupa u lokalnu zajednicu.  Ne možemo zanemariti i činjenicu da se rad kancelarije u Janji nije ograničavao samo na zakonom zasnovanu realizaciju novčanih davanja, pružanje socijalnih usluga i preduzimanje drugih mjera, već i da su uposlenici kancelarije bili svojevrsni oslonac u teškim trenucima našim sugrađanima, savjetujući ih i pružajući druge vidove pomoći.

      Zbog svega navedenog, Opštinska organizacija SDA Janja najoštrije osuđuje donošenje ovakve odluke i izražava protivljenje odluci rukovodstva Centra za socijalni rad Bijeljina da zatvori kancelariju u Janji, te poziva rukovodstvo ove Javne ustanove da još jednom razmotri svoju, smatramo, ishitrenu i neosnovanu odluku, kao i nadležne organe da se uključe u rješavanje ovog pitanja, podsjećajući javnost da je odluka o zatvaranju kancelarije donesena bez predhodne najave i obrazloženja.

Samir Baćevac, predsjednik OO SDA Janja

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubjeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...