SAVIĆ: Završni radovi na SISTEMU ZA NAVODNJAVANJE u Donjem Crnjelovu

Datum:

Share post:

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Mladen Savić izjavio je da su u toku završni radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu i da u ovom projektu Grad Bijeljina učestvuje sa 600.000 KM, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

– Ovo je veoma važan projekat za Semberiju i Crnjelovo, koji će pomoći poljoprivrednicima u sušnim periodima. Navodnjavanje će direktno uticati na pojeftinjenje proizvodnje i olakšaće rad proizvođačima – pojasnio je Savić.

On je naveo da nakon izgradnje sistema za navodnjavanje u Crnjelovu, slijedi postavljanje istog sistema u Batkoviću.

– Cilj je da što više poljoprivrednih površina bude pokriveno ovim sistemima, kako bismo unaprijedili privrednu granu na kojoj počiva razvoj ovog kraja – istakao je Savić.

TESTNA REKLAMA

Radnici bijeljinskog preduzeća „Higra“ izvode završne radove na izgradnji prve faze sistema za navodnjavanje na prvih 511 hektara u Donjem Crnjelovu. Trenutno se gradi pumpna stanica u kanalu „Stara Dašnica“.

Prema riječima Dragana Sarića, direktora preduzeća „Higra“, za nešto manje od mjesec dana trebalo bi da budu završeni radovi koji su dodijeljeni ovom preduzeću.

– U pitanju je širi projekat navodnjavanja oko 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Semberiji, vrijedan oko 3,8 miliona KM. Za ovaj projekat Vlada RS, posredstvom jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, obezbijedila je 3,2 miliona KM, dok je Grad Bijeljina obezbijedio oko 600.000 KM. Osim vodozahvata sa pumpnom stanicom i glavnog distributivnog cjevovoda sa pratećim objektima, ovaj projekat podrazumijeva i postavljanje elektroinstalacija sa nadzorno-upravljačkim sistemom, kao i trafostanice sa dovodnim dalekovodom – podsjeća Sarić.

Inženjer na radilištu Bratislav Ždero ističe da će u prvoj fazi biti omogućeno navodnjavanje oko 500 hektara zemljišta.

– Poljoprivredni proizvođači proteklih godina na njive su dovozili male motore, gorivo i cijevi. Morali su da premještaju motore i cijevi, i na taj način su gubili mnogo vremena i snage. Sada su izgrađeni priključci za vodu na razdaljini od nekih 130 metara, tako da sa jednog priključka mogu da se navodnjavaju tri do četiri njive istovremeno. Ovo su završni radovi na vodozahvatu i na pumpnoj stanici. U pumpnoj stanici će biti instalirano deset pumpi, pet za planiranu površinu od 500 hektara, a ostavljena je i mogućnost za proširenje sistema prema Batkoviću. Poslužile su nas i vremenske prilike i vjerujem da ćemo svoj dio posla završiti i prije predviđenog roka – kaže Ždero.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Grad Bijeljina

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...