Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina istakao je da nisu zadovoljni godinom na izmaku, odnosno da su djelimično nezadovoljni.

„Što se tiče rada Područne privredne komore na čijem sam čelu, možda malo sebično, ali ima mjesta zadovoljstvu s obzirom na sve aktivnosti koje smo proveli u ovoj godini. Što se tiče rada ukupno Privredne komore RS, tu sam i ja malo kritički raspoložen. Mislim da u ovoj godini nismo postigli ključne ciljeve na kojima smo bazirali svoj rad, a on se reflektuje na dešavanjima u posljednjih mjesec dana – usvajanje budžeta, usvajanje programa ekonomskih reformi. Privredna komora, po mojoj skromnoj ocjeni, nije bila na visini zadatka, odnosno, one neke ključne stvari za koje smo se zalagali, nisu naišle na podršku Vlade RS i tu smo, na neki način, kritički raspoloženi. Kada o tome govorim, prije svega, mislim na to da mi već godinama upozoravamo da ključne strateške dokumente, koje donosi Vlada RS svake godine, ne može donositi u hitnoj proceduri, nego to mora ići u redovnom postupku, da bismo i mi, kao Komora, i privrednici, odnosno naše članice, imali priliku i vremena da damo određene komentare, primjedbe, sugestije, na takve dokumente. Nažalost, iz godine u godinu, ponavlja se stara praksa, da se ti dokumenti donose u hitnoj proceduri“, objasnio je Savić.

Kako kaže, imali su priliku da na jednom sastanku sa jednim brojem ministara i premijerom razgovaraju oko nekih ključnih inicijativa i epilogom tih razgovora nismo u potpunosti zadovoljni.

„Druga stvar koja je, po meni, vrlo važna jeste nivo podsticaja za privredu. Svi pokazatelji privrede za prvih deset mjeseci ove godine, koji su javno objavljeni, statistike, govore da se mi nalazimo, polako, u problemu. Negativne su stope rasta, manje je zaposlenih i takvi su svi ostali parametri izuzev jednog, a to je da rastu budžetski prihodi. To je situacija koja nije baš uobičajena i normalna – kada privreda stagnira da rastu poreski prihodi. Mislimo da su zahvatanja iz privrede velika, da su opterećenja velika i na tome insistiramo da se mijenja“, istakao je Savić i nastavio:

„Nismo zadovoljni ni odnosom socijalnih partnera prema minimalnoj plati. Mi smo se suočili sa situacijom da je najavljeno povećanje minimalne plate u RS sa 700 KM na 1.050 KM. Mi smo uradili određene analize i ustanovili da je to, zaista, nerealno povećanje i da to privreda RS, a pogotovo pojedini sektori u privredi RS, sigurno neće moći izdržati i da će nas to uvući u dodatne probleme. Nismo imali priliku da vidimo analize elaboracije koje bi potkrijepile takav prijedlog, s druge strane, da ne bi ostavili pogrešan utisak, Privredna komora se itekako zalaže za povećanje plata radnika, jer smo svjesni da, zbog nedostatka radne snage, praktično svi sektori u privredi RS su pomalo ugroženi, ali da rast plata mora ići dvojako – da privredna zajednica učini sve sa svoje strane, a s druge strane da država kroz smanjenje poreskih opterećenja učini svoj iskorak kako bismo došli i do te projektovane minimalne plate od 1.000 ili 1.050 KM koliko je najavljeno. Sve tri stvari nisu naišle na razumijevanje. Parlament je usvojio i budžet i program ekonomskih reformi i mi ćemo nastaviti da se borimo za interese, ali ono što je ključno za PK je da mora da nađe načina kako će da podigne svoj nivo uticaja na donosioce odluka“, zaključio je Savić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име