Savić: Majevičani čuvaju tradiciju i u inostranstvu

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Lopare Rado Savić prisustvovao je večeras slavi zavičajnog Udruženja Majevičana u Švajcarskoj i zahvalio im što čuvaju običaje i tradiciju srpskog naroda i u dijaspori.

Lomljenjem slavskog kolača i svečanom večerom u švajcarskom gradu Vesenu Udruženje Majevičana obilježilo je krsnu slavu Mitrovdan, a Savić je na svečanosti istakao doprinos dijaspore privrednom i kulturnom razvoju zavičaja.

„Udruženje Majevičana je najbolje srpsko zavičajno udruženje, a zahvaljujući njima pokrenuti su brojni privredni projekti u Loparama koji su rezultirali otvaranjem radnih mjesta, otvoreno je pozorište u zavičaju i ta saradnja je raznovrsna i daje odlične rezultate“, ocijenio je Savić.

TESTNA REKLAMA

Domaćin ovogodišnje slave u Vesenu Milutin Stevanović zahvalio je svim članovima udruženja na angažmanu i podršci koju pružaju njegovom radu, ali i zavičaju.

„Imamo odličnu saradnju sa lokalnom vlašću u Loparama i želimo da doprinesemo razvoju našeg zavičaja“, poručio je Stevanović.

Investitor u sportsko-rekreativni centar u Loparama, privrednik iz dijaspore Vlado Antić, koji je i sekretar Udruženja Majevičana, rekao je na svečanosti da se ulaganjem dijaspore u rodni kraj doprinosi sprečavanju odlaska mladih iz zavičaja.

„Najbitnije je da mladi ljudi ostanu u svom kraju, da se ne rasipaju po svijetu, a naš cilj je da nalazimo investitore i doprinesemo otvaranju radnih mjesta u zavičaju“, poručio je Antić.

Slavu je članovima udruženja čestitao predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović koji je prisustvovao svečanost

Svečanoj večeri u Vesenu prisustvovao je i Ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac kao i 150 članova ovog udruženja.

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj osnovano je 2010. godine sa ciljem da okuplja sve iseljenike sa područja Majevice, da promoviše srpsku kulturu i radi na povezivanju srpskog i švajcarskog naroda, a poseban cilj ovog udruženja je da se kroz zajedničko ulaganje u Fond dijaspore oživi privreda rodnog kraja.

Opština Lopare zajedno sa Udruženjem Majevičana tradicionalno organizuje kulturnu manifestaciju „Dani dijaspore“ koji su ove godine održani sedmi put u ovoj majevičkoj opštini.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...