Savić: Majevičani čuvaju tradiciju i u inostranstvu

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Lopare Rado Savić prisustvovao je večeras slavi zavičajnog Udruženja Majevičana u Švajcarskoj i zahvalio im što čuvaju običaje i tradiciju srpskog naroda i u dijaspori.

Lomljenjem slavskog kolača i svečanom večerom u švajcarskom gradu Vesenu Udruženje Majevičana obilježilo je krsnu slavu Mitrovdan, a Savić je na svečanosti istakao doprinos dijaspore privrednom i kulturnom razvoju zavičaja.

“Udruženje Majevičana je najbolje srpsko zavičajno udruženje, a zahvaljujući njima pokrenuti su brojni privredni projekti u Loparama koji su rezultirali otvaranjem radnih mjesta, otvoreno je pozorište u zavičaju i ta saradnja je raznovrsna i daje odlične rezultate”, ocijenio je Savić.

Domaćin ovogodišnje slave u Vesenu Milutin Stevanović zahvalio je svim članovima udruženja na angažmanu i podršci koju pružaju njegovom radu, ali i zavičaju.

“Imamo odličnu saradnju sa lokalnom vlašću u Loparama i želimo da doprinesemo razvoju našeg zavičaja”, poručio je Stevanović.

Investitor u sportsko-rekreativni centar u Loparama, privrednik iz dijaspore Vlado Antić, koji je i sekretar Udruženja Majevičana, rekao je na svečanosti da se ulaganjem dijaspore u rodni kraj doprinosi sprečavanju odlaska mladih iz zavičaja.

“Najbitnije je da mladi ljudi ostanu u svom kraju, da se ne rasipaju po svijetu, a naš cilj je da nalazimo investitore i doprinesemo otvaranju radnih mjesta u zavičaju”, poručio je Antić.

Slavu je članovima udruženja čestitao predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović koji je prisustvovao svečanost

Svečanoj večeri u Vesenu prisustvovao je i Ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac kao i 150 članova ovog udruženja.

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj osnovano je 2010. godine sa ciljem da okuplja sve iseljenike sa područja Majevice, da promoviše srpsku kulturu i radi na povezivanju srpskog i švajcarskog naroda, a poseban cilj ovog udruženja je da se kroz zajedničko ulaganje u Fond dijaspore oživi privreda rodnog kraja.

Opština Lopare zajedno sa Udruženjem Majevičana tradicionalno organizuje kulturnu manifestaciju “Dani dijaspore” koji su ove godine održani sedmi put u ovoj majevičkoj opštini.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...