Šarović traži hitnu sjednicu NSRS

Datum:

Share post:

„Poslednju sjednici NSRS od 23. decembra prošle godine možemo zaboraviti jer je to bila sjednica petosatnih laži najodgovornijih: člana Predsjedništva BiH, predsjednika Vlade RS i predsjednice RS. Nova sjednica mora biti zakazana hitno a  upravo odgovornost najodgovornijih mora da bude njena ključna tema“, traži Šarović, nakon Dodikovog priznanja da je BiH aktivirala Akcioni plan za članstvo u MAP.

"Mi jesmo na putu pristupanja NATO-u jer je dokumentom koji je Predsjedništvo BiH uputilo u sjedište NATO-a, aktiviran MAP a to je jučerašnjom izjavom potvrdio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik“, izjavila je danas prof. dr Ivanka Marković, član Predsjedništva SDS-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS.

– NATO je na svojoj zvaničnoj veb stranici objavio da je Bosna i Hercegovina zajedno sa Sjevernom Makedonijom u MAP-u. To, pojašnjava prof.dr Marković znači da je Republika Srpka uvedena u proceduru pristupanja NATO paktu, a njene institucije kao ni narod neće imati nikakvu mogućnost da izraze svoju volju po ovom pitanju.

 

"Samo 48 dana je bilo potrebno da se pokaže da dokument predstavljen na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske nije bezazleni „Plan reformi BiH“, navodi prof. dr. Marković i pita:

– Кoliko još ovakvih istina je potrebno da cjelokupno društvo otvori oči?

Da je pritjeran uza zid, potvrđuje i jučerašnja izjava člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji se juše ponovo posipao pepelo,

"Ovih dana ste imali priliku da čujete i neke tvrdnje koje su došle iz NATO-a. Tamo se i kaže da BiH jeste usmjerena ka saradnji i da postoji taj MAP koji je ranije odobren” rekao je Dodik i dodao: 

“Ja nisam mogao da ukinem MAP. Volio bih da jesam, ali nisam, jer je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH. Ali ono što sam učinio jeste da se onemogući Akcionio nacionalni plan i da se putem nekog dokumenta koji se zove “reforme” pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-m i mi to tako radimo”, kaže Dodik.

Zanimljivo je da je juče iz SNSD-a saopšteno da je, kako navodi portparol te stranke Radovan Kovačević "jedina istina da BiH nije aktivirala MAP, Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da je prekinula put ka NATO-u s obzirom na to da je usvojila Program reformi.

Očito u SNSD nisu obaviješteni da je ipak istina što je juče konačno priznao i njihov šef Milorad Dodik da je aktiviran MAP i da je time BiH u Akcionom plan u članstvo u NATO.

Aktivacijom MAP-a, BiH se našla na korak do članstva.

Kada će to biti odluku će donijeti NATO, kada će prema svojoj procjeni uputiti poziv BiH za članstvo u tu vojnu organizaciju. Činjenica je da se BiH nalazi u predposlednjoj fazi do članstva u NATO i da do sada ni jedna zemlja nije odbila poziv koji im je upućen iz NATO saveza.

-Poslije priznanja Milorada Dodika, člana Presjedništva BiH da je Bosna i Hercegovima u MAP-u, treba nam hitna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske“, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

 

„Nakon što je od strane NATO-a zvanično objavljeno da je BiH u MAP-u,  jasno je da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a. Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo“ – kazao je Šarović.

On naglašava da je potrebno zakazati novu sjednicu Narodne skupštine RS.

„Poslednju sjednici NSRS od 23. decembra prošle godine možemo zaboraviti jer je to bila sjednica petosatnih laži najodgovornijih: člana Predsjedništva BiH, predsjednika Vlade RS i predsjednice RS. Nova sjednica mora biti zakazana hitno a  upravo odgovornost najodgovornijih mora da bude njena ključna tema“ – naglasio je Šarović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MEŠKOVIĆ: Zadovoljni smo rodom jagoda, ali ne i cijenom (video)

Proizvođač jagoda iz Čelića Mustafa Mešković, pričao je kakva je proizvodnja jagode ove godine, kao i isplati li...

NIKOLA GRUJIĆ briljirao u Španiji: Učestvovalo 750 studenata, MLADIĆ IZ LOPARA osvojio drugo mjesto

Dvadesettrogodišnji Nikola Grujić iz Lopara, student četvrte godine Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta „Sinergija“ u Bijeljini, na...

ĐURĐEVIĆ: Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine

Što je bilo do nas, mi smo uradili, a sve zbog razvoja naše Bijeljine Zadovoljan sam radom Skupštine i...

PETROVIĆ: Uprkos opstrukcijama, Grad funkcioniše bolje nego bilo koji drugi grad u Srpskoj

Kako biste ocijenili rad Vašeg kabineta u prvom kvartalu ove godine? -Na prvom mjestu bih rekao da je rad...