Sarajlije jutros udišu najzagađeniji vazduh na svijetu

Datum:

Share post:

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 350 i građani ponovo udišu najzagađeniji vazduh na svijetu.

To govore podaci sa servisa IQAir koji prikuplja sve inforamcije sa mjernih stanica. Jutros u 06:30 sati vrijednost zagađenih čestica su dosegle prosječnu vrijednost od 350 što čini zrak opasnim.

U nekim dijeliovima Sarajeva te vrijednosti idu i preko 400 (ulice Maguda, Sagrdžije, Višegradska, Skenderija, Nahorevska, Butmirska, Banjalučka, Derebent, Čadordžina…)

Koncentracija PM2.5 u Sarajevu trenutno je 60 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka, prenosi Klix.

Delhi, Lahore, Akra, Daka, Karači, Kolkata, Kampala, Kuvajt Siti i Kabul. Međutim, Sarajevo i Delhi se smjenjuju na prvom po mjestu, prema indeksu zagađenja.

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratonim maskama.

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić nastavlja da komentariše zabvrinjavajući kvalitet vazduha u Sarajevu.

“Hajde i do x100 od propisane vrijednosti na godišnjem nivou… Ovo je stvarno zločin protiv čovječnosti”, naveo je Sladić na Facebook-u.

Podsjećamo, Sladić je juče poslao oštru poruku Vladima Kantona Sarajevo, u kojoj je poručio da im neće oprostiti “neplansku gradnju, ni svako dijete koje je razvilo predispoziciju za bronhitis i astmu zbog aerozagađenja”.

“Dao Bog pa da porez na ugalj bude preko 100% i niko ga ne bude mogao priuštiti, a plin bude dostupan svima i u bescijenje pa da ne pomislimo više nikad na ovaj jad od kvalitete zraka. Laku noć”, naveo je Sladić na Facebook-u.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...