Sarajevo opet među najzagađenijim gradovima, Beograd na 16. mjestu

Datum:

Share post:

I jutros je vazduh u Beogradu zagađen. Prema podacima sajta Beoeko jako je zagađen u Zemunu, na Novom Beogradu, Lazarevcu, Obrenovcu i Beogradu na vodi (6.00). Prema podacima sajta Er-vižual (6.15), vazduh je najlošijeg kvaliteta u Čačku, a Beograd je na 16. mjestu u svetu, dok je treći po zagađenosti Sarajevo. Očekuje se da bi popodnevni vetar mogao da raščisti vazduh.

Kao i prethodnih dana i ovog jutra je jako zagađenje na mijernim mjestima u Beogradu na vodi, Zemunu, Omladinskih brigada na Bežanijskoj kosi, Lazarevcu, Obrenovcu. Razlog za ovoliko zagađenje je previsoka koncentracija PM 2,5 čestica.

Prema podacima portala Er-vižual ubjedljivo najzagađeniji grad u Srbiji po ovom parametru je Čačak.

Najzagađeniji veliki gradovi na svetu su Lahore (Pakistan) i Delhi (Indija). Na trećem mestu je ovog jutra Sarajevo. Beograd je na 16. poziciji.

Preporuke koje treba da poštujete

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Ako volite da brzo hodate ili trčite u prirodi, danas bi to ipak trebalo preskočiti.

“Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini”, navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

Osjetljivim kategorijama stanovništva savjetuje se da vježbaju u zatvorenom prostoru.

Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocijenjen sa “zagađen” ili “jako zagađen”.

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grijne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

Tada je poželjno provjetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali čestice PM 10 prodiru i kroz takve maske.

Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane.

Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

I sami doprinosimo zagađenju, zbog načina na koji grejemo stanove ili zato što vozimo automobile. Možemo doprinijeti smanjenju zagađenja tako što ćemo koristiti gradski prevoz.

Šta su suspendovane čestice – PM

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: čestica u vazduhu PM 2,5 i PM 10, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

Čestice od 2,5 mikrona (PM 2,5) su najopasnije jer su najmanje.

Nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Lako prodiru u tijelo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...