SAHRANJENO DEVET ŽRTAVA: Završena komemoracija u Srebrenici

Datum:

Share post:

Ukopom devet žrtava, ekshumiranih iz masovnih gobnica, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice završena je komemoracija povodom 25. godišnjice srebreničkog stradanja.

Ovogodišnja komemoracija ostaće upamćena po malom broju učesnika, zbog pandemije korona virusa i epidemiološkoh mjera, te po porukama predstavnika vodećih svjetskih sila, kroz koje je provijevalo pozivanje na odgovornost, između ostalih, i predstavnika međunarodne zajednice, za zločin u Srebrenici 1995.

U manjoj ili većoj mjeri i sako na svoj način, na to su ukazali i bivši predsjedik SAD Bil Klinton i američki državni sekretar Majk Pompeo i njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer i predsjednik Francuske Emanuel Makron, pa i predsjednik Irana Hsan Rohani.

Svi zvaničnici su se učesnicima komemoracije i javnosti obratili video porukom.

Posebno upečatljivo je bilo obraćanja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša.

On je dodao da su prije četvrt vijeka Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica “iznevjerili građane Srebrenice.”

– Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će zauvijek pratiti našu istoriju – rekao Gutereš.

On je poručio da “svi građani BiH zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje.”

– Na ovu mračnu godišnjicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju – poručio je generalni sekretar UN.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić“ Bijeljina domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika (foto)

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić" Bijeljina danas je bila domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika za učenike drugih razreda...

IO FS RS: Izbori na Vidovdan – Vici Zeljkoviću novi četvorogodišnji mandat

Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske koja je održana danas donesena je odluka da se izbori...

Gradonačelnik Bijeljine potpisao ugovor o izgradnji prve faze sportske dvorane u okviru kompleksa Gradskog stadiona (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sa predstavnikom DOO „Grupa Fortis“ iz Banjaluke koja je zajednički nosilac ponude sa...

ČESTITAMO: FK “Radnik“ iz Bijeljine i teoretski šampion Srpske – izboren plasman u Premijer ligu BiH

Fudbaleri Radnika iz Bijeljine  su današnjim bodom osvojenim u Mrkonjić Gradu i teoretski postali šampioni Republike Srpske. Od naredne...