Sveti Arhijerejski Sabor saopštio je danas da je Crkva suočena sa potpunim bezakonjem koje aktuelna vlast u Prištini sprovodi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, ovoga puta ograničavajući slobodu kretanja samom poglavaru SPC Porfiriju i srpskim arhijerejima i da SPC i srpski narod na KiM žive u potpunoj nesigurnosti.

Kako je navedno, to što je poglavaru SPC onemogućeno da ode u Pećku patrijaršiju je kao da papi bude zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na čelu sa patrijarhom srpskim Porfirijem apeluje na međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda, navodi se u saopštenju patrijarha i arhijereja koji poručuju da ostaju sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

– Onemogućavajući im na potpuno protivpravan način, zapravo nasiljem, da služenjem Božanstvene službe otpočnu redovno godišnje zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija, na kome to čine od prve polovine 14. stoqeća i doba svetog patrijarha Јoanikija Drugog, sveti Arhijerejski Sabor pred cijelim civilizovanim svijetom, a posebno pred hrišćanima, svjedoči da srpski narod i njegova SPC na Kosovu i Metohiji žive u potpunoj pravnoj, što znači egzistencijalnoj, nesigurnosti – navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, arhijereji se sabiraju jednom godišnje iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata i prolaze mnogobrojne granice bez problema, osim kada treba da dođu na Kosovo i Metohiju, „svoje duhovno ognjište“.

Ovo bezakonje učinjeno pred licem svijeta, kako je navedeno, u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savjet Evrope, blijeda je slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vjekovnom životnom prostoru, na Kosovu i u Metohiji najmanje milenijum i po, o čemu živo svjedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocjenjive vrijednosti.

– Stoga Sveti Arhijerejski Sabor ukazuje svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i vjerni narod SPC na prostoru KiM ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija koje svakom čovjeku, pa i patrijarhu srpskom, arhijerejima, sveštenicima i vjernicima SPC, neposredno garantuju pravo na slobodu kretanja, pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, pravo na slobodu mirnog okupljanja i druga zajemčena ljudska prava i slobode – navodi Sabor.

Takođe, poziva pravoslavni i sav hrišćanski svijet i njegove duhovne vođe da se molitvom i drugim načinima zauzmu za poštovanje njihovih vjerskih prava.

– Srpska pravoslavna crkva nikada nije bila, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija već jeste i ostaje duhovna Majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom svijeta. Srpska pravoslavna crkva ni u Republici Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primjenjivati politička merila. Aktuelne vlasti u Prištini su klasičnom zloupotrebom prava i podrivanjem temelja vladavine prava, u danima kada pravoslavni hrišćani proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, pokušale da ponize SPC i da među kosovsko-metohijske Srbe unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove – ističe se u saopštenju.

SPC poručuje da je svuda, a posebno na Kosovu i Metohiji posvjedočila, a i danas svjedoči da ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine do danas.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име