U Bijeljini su 27. maja održani mirni protesti roditelja djece sa poteškoćama u razvoju iz Bijeljine i Banjaluke, koji su ukazali da je prijeko potrebno da se poboljša Zakon o dječijoj zaštiti Republike Srpske. Roditelji traže sljedeće:

1. Da status roditelja njegovatelja ima svaki roditelj čije je dijete s teškoćama u razvoju 70 80 %, a zbog kojeg roditelj ne može da se zaposli (Svi oni koji su odložili svoje diplome, da bi njegovali svoje dijete, heroji su, ali herojima treba podrška!).

2.Da se ukine starosna granica statusa hranitelja koja sada važi (do navršene 30. godine djeteta), te da ona bude bez ograničenja (Suvišno je napomenuti da djeca s poteškoćama u razvoju izrastaju u odrasle osobe s poteškoćama, koji i dalje, zavisno od teškoće, trebaju pomoć, podršku…, a ne ostavljanje i odustajanje od njih).

3.Da se stanja/oboljenja poput autizma, rijetkih bolesti i sindroma na Komisijama ocjenjuju kao „trajna oštećenja/oboljenja“ i da imaju djećiji dodatak dok su živa

„Ja majka sam dječaka sa poteškoćama u razvoju (CEREBRALNA PARALIZA). Dijete nije samostalno, ne hoda i koristi pampers, boravi u kolicima i potpuno je zavisan od drugog lica. Naša borba traje od samog njegovog rođenja, pa do dan danas i trajaće cijeli naš život. Ja sam tu za njega 24 sata dnevno, da ga nahranim, presvučem, vježbam sa njim, pričam, kupam ga, liječim i sve što je potrebno djetetu koje ne može da koristi ni ruke ni noge“, rekla je Dragana Ivanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Draganin sin je korisnik Dnevnog centra i ona ističe da mu je jako potreban boravak u Centru, jer tamo ima stručnjake koji rade sa njim.

„Za to vrijeme, dok je u Dnevnom centru, ja pokušavam da iskoristim vrijeme da odem kod ljekara, da platim račune i da se posvetim drugoj djeci koju imam pored Zdravka… da zajedno završimo domaći zadatak, spremimo ručak, obavimo sve ostale kućne poslove. Mom djetetu je potrebno da prima naknadu Roditelj njegovatelj, mom djetetu je potreban djeciji doplatak… Mom djetetu su potrebna DOŽIVOTNA PRIMANJA… Šta će moje dijete sutra kada ne bude mene? MOJE DJETE TRAŽI SAMO SVOJA PRAVA“, istakla je ova zabrinuta majka.

Anđelko Todorović, samohrani je roditelj troje djece od kojih je jedno sa poteškoćama u razvoju i, takođe, bori se zajedno sa ostalim roditeljima kako bi unaprijedio položaj svog djeteta i ostvario njegova prava.

„Zalažem se i borim, zajedno sa ostalim roditeljima koji su u istom ili sličnom položaju, da NAŠA djeca ostvare svoja prava, da budu prihvaćena od društva i da se uključe u svakodnevni zivot. Većina njih je trajno radno nesposobna i nisu u mogućnosti da se zaposle, a samim tim i ostvare bar neku materijalno-socijalnu sigurnost i poslije nas. Krajnje je vrijeme da se institucije i svi ostali uključe u ovu problematiku, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Niko se ne bavi ovom problematikom temeljno već se sve radi površno… „traljavo“ i bez konkretnog i trajnog rješenja. Prestanite sa izgovorima i okretanjem glave od ove djece“, izričit je Todorović za Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име