ROBOTI UBICE: UN traži zabranu opasne tehnologije

Datum:

Share post:

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, pozdravio je danas „ogromne prednosti“ novih tehnologija, ali je istovremeno upozorio da je ključno da svet izbegava „autonomne mašine koje mogu da ubijaju ljude bez ljudske kontrole“.

roboti Foto: MONDO/Danijela Pašić Ilustracija

„To smatram ne samo politički neprihvatljivim, već i nemoralnim i mislim da bi to trebalo zabraniti međunarodnim pravom“, rekao je Gutereš Rojtersu, tokom konferencije o tehnologijama „Veb samit“ koja je danas otvorena u Lisabonu.

Nove tehnologije omogućile su dizajniranje sve autonomnijih oružanih sistema, od dronova do tenkova, a za potencijalnu upotrebu u ratovima razvijaju se i roboti, napominje britanska agencija.

Gutereš kaže da trenutno ne postoji međunarodni konsenzus da se „međunarodno humanitarno pravo primenjuje na sajber upotrebu u konfliktnim situacijama“.

„To je oblast u kojoj bi, smatram, međunarodna zajednica morala da nastupi jedinstveno“, rekao je on, dodavši da bi UN mogle da funkcionišu kao platforma za saradnju u sajber prostoru kako bi se postavila pravila ponašanja.

Projekat Maven: Nastaju dronovi i roboti ubice

Najgore je, upozorava Gutereš, biti „naivni i neupućeni optimista“.

Da bi počela ovaj posao, svetska organizacija je ove godine oformila visoku komisiju za digitalnu saradnju, na čelu sa Melindom Gejts i Džekom Ma, izvršnim direktorom kineskog giganta u domenu elektronske trgovine Alibaba.

Ipak, Gutereš ukazuje da bi međunarodne podele mogle da otežaju saradnju u sajber prostoru, pogotovu u vreme kada postoji nova tendencija da se u pitanje dovode „multilateralni mehanizmi koji su jedini način da se odgovori na globalne izazove“.

Prvi čovek UN je, istovremeno, podvukao da veruje da su digitalno doba i tehnolgje donele velike koristi, uključujući nove načine borbe protiv bolesti i gladi.

„Jasno je da nam je tehnologija saveznik“, zaključio je Gutereš, ukazujući na oblasti kao što je alternativna energija.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...