RiTE UGLJEVIK: Pojedinci unutar i izvan Preduzeća koriste štrajk radnika da bi iznosili laži i neistine o radu sadašnje Uprave preduzeća (foto)

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost RiTE Ugljevik prenosimo u cjelosti:

Nakon posljednjih dezinformacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, a koje predstavljaju nastavak zlonamjernog i tendencioznog “izvještavanja” vezanih za rad našeg rudnika i Preduzeća u cjelini, primorani smo da se obratimo javnosti kako bismo je upoznali sa stvarnim stanjem u RiTE Ugljevik.

Činjenica je da su radnici, koristeći svoja zakonska prava i obaveze, ušli u štrajk, sa zahtjevom da se ležište uglja “Ugljevik Istok 2” kroz koncesiju dodijeli Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”. Već sedmicama traje kontinuiran dijalog svih relevantnih strana o ovom pitanju, sa kojim je javnost takođe upoznata.

Skupština, Sindikalni odbor i radnici daju APSOLUTNU PODRŠKU direktoru RiTE Ugljevik (foto)

Međutim, pojedinci unutar i izvan Preduzeća koriste štrajk radnika da bi iznosili laži i neistine o radu sadašnje Uprave preduzeća. Njihov osnovni cilj je zaštita ličnih interesa, koji su ugroženi transparentnim radom i domaćinskim poslovanjem Preduzeća u posljednjih 15 mjeseci, a pored toga ubiranje jeftinih političkih poena na opravdanoj zabrinutosti radnika, ali i cijele regije, o budućnosti RiTE “Ugljevik”.

Ni finansijski niti politički im ne odgovaraju rezultati koje je ostvarila aktuelna Uprava, na čelu sa direktorom Dikom Cvijetinovićem, te se služe poluistinama, neutemeljenim glasinama, a nerijetko i čistim lažima, kako bi Upravu diskreditovali. Ali, činjenice i brojke su neumoljive, i to nikakva negativna kampanja niti zasipanje javnosti neistinama ne može da ospori. 

A činjenica je da su i RJ „Rudnik“ i RJ „Termoelektrana“ u 2023. godini premašili planirane nivoe proizvodnje uglja, odnosno električne energije, te da je eksproprijacija realizovana u obimu većem nego za prethodnih pet godina. Napominjemo i da je kreditna zaduženost Preduzeća nakon godinu dana rada aktuelne uprave smanjena za 23.85 miliona KM, a investiciona ulaganja bila su za 11 miliona veća nego godinu ranije. Pored toga, za 10% je smanjen dug prema dobavljačima, uprkos tome što su dospjele obaveze po ugovorima iz 2022. godine, te je izvršena i racionalizacija kadrovske politike i smanjen ukupan broj radnika.

Cilj Uprave Preduzeća i svih zaposlenih jeste da RiTE Ugljevik ostane oslonac kompletne Elektroprivrede Republike Srpske i stabilan proizvođač koji daje 30% ukupne proizvodnje električne energije u sistemu. Stoga ćemo, uz podršku ERS-a, Vlade i nadležnog ministarstva, nastaviti da radimo na unapređenju i racionalizaciji rada Preduzeća, uprkos izazovima sa kojima se Preduzeće suočava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...