Republika Srpska stvorena prije bilo kakvih sukoba

Datum:

Share post:

– Legitimni srpski politički predstavici u BiH proglasili su na današnji dan prije 32 godinu Republiku Srpsku, reagujući tako na odluku Muslimana i Hrvata da zatraže priznanje od Evropske zajednice bez njihove saglasnosti, mada su bili konstitivni narod.

Poslanici srpske skupštine, izabrani na legitimnim višestranačkim izborima 1990. godine, proglasili su Republika srpskog naroda u BiH koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska.

Bio je to odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije i reakcija na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

Prethodno, 9. i 10. novembra 1991. godine, održan je referendum Srba u BiH, na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Muslimanski i hrvatski političari u BiH nisu se obazirali na činjenicu da krše tadašnji ustav i Jugoslavije i SR BiH i krenuli su u secesiju, koja će biti potvrđena na nelegalnom referendumu krajem februara i početkom marta 1992. godine, bez srpskog učešća.

Republika Srpska je, prije i tokom ratnih sukoba, bila osnovni zahtjev Srba za bilo kakav dogovor o BiH i prestanku ratnih dejstava.

Velika većina mirovnih planova, osim Vens-Ovenovog, koji je predviđao deset kantona, podrazumijevao je Republiku Srpsku.

Кutiljerov plan podrazumijevao je nezavisnu BiH sa tri nacionalna kantona, Oven-Stoltenbergov plan iz 1993. godine govorio je o tri nacionalne republike, od kojih je jedna Republika Srpska, a Dejtonski sporazum je definitivno ugradio Srpsku, kao konstitutivni element u strukturu nove BiH.

Činjenica da su 9. januara 1992. godine Srbi proglasili Republiku Srpsku /pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH/ predstavlja veliki problem za sve koji nastoje da je derogiraju i ospore.

Taj datum poništava i obesmišljava sve propagandne priče prema kojima je Srpska stvorena u “ratu i krvi” ili etničkim čišćenjem, kao što to tvrdi, prije svega, političko Sarajevo.

Otuda i neprestani pokušaji da se na bilo koji način i pod bilo kakvim izgovorom, pa i apelacijama Ustavnom sudu BiH, u kome dominiraju strane i bošnjačke sudije, 9. januar proglasi – neustavnim.

Istorija se, međutim, ne može promijeniti.

Republika Srpska je nastala odlukom parlamenta srpskog naroda u BiH, koji će prerasti kasnije u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Tokom rata je branjena, a danas je najfunkcionalniji dio dejtonske BiH – politički najstabilniji.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi od 9. januara do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv je zvanično Narodna skupština 14. septembra 1992. godine na sjednici u Bijeljini zamijenila sadašnjim – Republika Srpska.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...

Provozao avion ulicama Bukurešta (foto,video)

Rumun kupio avion za 36.000 evra, evo šta će uraditi s njim "Grdosija" će biti pretvorena u dom novog...