Proteklih mjesec dana u Bijeljini je boravila Republička inspekcija koja je u dane vikenda posjećivala ugostiteljske objekte, odnosno, svadbene salone, te vršila kontrolu rada. Tokom četiri vikenda, izvršeno je 35 kontrola u svadbenim salonima, te su izrečene kazne u iznosu od skoro 50.000KM.

„Kako pojedinci ne bi kreirali priče kako će inspekcija prekidati svadbe i kvariti veselje mladencima i gostima, moramo istaći da smo u proteklom periodu izvršili 35 kontrola u svadbenim salonima, a nijedna proslava nije prekinuta, niti su gosti uopšte znali da je kontrola u toku.  Odgovorno lice u kontroli je vlasnik salona i komunikacija inspektora se odvija prema njemu.  Od pomenutih 35 kontrola, 22 su bile neuredne zbog čega su izrečene kazne od skoro 50.000 KM. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neizdavanje računa, formiranje i isticanje cijena, sklapanje ugovora sa korisnikom usluge, vođenje poslovnih evidencija, te dokaz o porjeklu robe. Procenat neurednih kontrola jasno nam govori da je ovo pitanje potrebno preciznije definisati zakonom, kao i same alate koji su inspektorima neophodni za efikasno vršenje nadzora“, rekli su za portal Dešavanja u Bijeljini iz Inspektorata.

Rad ugostiteljskih objekata koj se koriste za posebne prilike, svadbenih salona je definitivno pitanje koje se moralo dodatno regulisati zakonom, jer je koncept njihovog rada značajno drugačiji u odnosu na sve ostale ugostiteljske objekte. Riječ je o subjektima koji ne rade na dnevnom nivou i samim tim i nemaju stalo zaposleno osoblje. Fizička lica koja organizuju proslave u skladu sa svojim željama i potrebama ugovaraju i različite ponude hrane i pića, koje moraju biti adekvatno evidentirane u poslovnim knjigama subjekta u pogledu dokaza o porijeklu robe. To znači da sva roba, hrana i piće koji se poslužuju moraju biti legalno nabavljeni. Posebno moramo naglasiti pitanje odgovornosti za bezbjednost i ispravnost hrane i pića koji se poslužuju, odnosno ko snosi odgovornost ukoliko dođe do nekih neželjenih posljedica.

„Takođe, tu je i pitanje načina radnog angažovanja osoblja, konobara, kuhara i drugih, izdavanja računa za izvršenu uslugu, plaćanja poreza što nije direktna nadležnost tržišne inspekcije, ali je neizostavni dio ove teme. Svima je poznato koliko danas košta svečana sala za svadbe i druge događaje i jasno je da je riječ o velikim iznosima.  Na proslavama su prisutni i različiti prateći sadržaji, muzika, fotografi, snimatelji i drugi, gdje se postavlja pitanje legalnosti njihovog rada. U proteklim godinama u više navrata smo primali žalbe registrovanih fotografskih radnji koje uredno rade i plaćaju svoje obaveze, a kojima neregistrovana lica koja pružaju ove usluge predstavljaju nelojalnu konkurenciju. U samom prijedlogu izmjena Zakona o ugostiteljstvu u obrazloženju predloženih rješenja navodi se da ovo pitanje nije bilo obuhvaćeno postojećim zakonskim rješenjem, te se otvara mogućnost stvaranja velike „sive zone“ u poslovanju ovih pružalaca usluga“, kažu iz Inspektorata.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je kao nadležno ministarstvo u predmetnoj oblasti prepoznalo potrebu da se pitanje rada svečanih salona preciznije treba zakonski definisati, te je izmjenama Zakona o ugostiteljstvu koji je u proceduri, po prvi put posebno definisano pružanje usluga u ugostiteljskim objektima – salonima za posebne prilike.

Fotografi na proslavama moraju imati registrovane radnje, te izdavati račune za izvršene usluge

„Kada je riječ o pratećim sadržajima koji su uobičajeni na proslavama, pitanje angažovanja fotografa i muzičkih izvođača je izbor samog lica koje organizuje proslavu. Međutim, fotografi koji nude svoje usluge građanima i za koje naplaćuju novčane naknade, moraju biti registrovani u skladu sa zakonom, kao i svaka fotografska radnja. U suprotnom riječ je o sivoj ekonomiji i radu na crno, što predstavlja nelojalnu konkurenciju fotografskim radnjama koje legalno rade i izmiruju svoje obaveze prema radnicima i državi. Uredbom o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske definisana je šifra za fotografsku djelatnost i svako lice koje nudi i naplaćuje usluge fotografisanja, te samim tim obavlja navedenu djelatnost, treba biti registrovano u skladu sa zakonom. Nadležnost tržišne inspekcije je kontrola legalnosti rada fotografa, u smislu da li je isti registrovan u skladu sa zakonom, te da li za izvršene usluge uredno izdaje račun. Kontrola plaćana poreza na ostvarenu dobit je predmet kontrole Poreske uprave Republike Srpske“, ističu iz republičkog Inspektorata.

Porez i kazne nisu zaobišli ni bendove na proslavama

Takođe, kada je riječ o muzičkim izvođačima Uredbom o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske definisana je i šifra za izvođačku umjetnost, koja između ostalih obuhvata i djelatnosti orkestara ili muzičkih bendova. Dakle, zakonskom regulativom je propisano na koji način i muzički izvođači mogu registrovati svoju djelatnost, kako bi legalno radili. Kao što je već navedeni, kontrola plaćana poreza na ostvarenu dobit (zaradu) je predmet kontrole Poreske uprave Republike Srpske, a u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dobit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име