Raskol među opozicijom u Srpskoj odavno nije novost – vlast zadovoljno trlja ruke

Datum:

Share post:

MALA “BARA” PUNA KANDIDATA Opozicija Srpske u ćorsokaku, vlast zadovoljno trlja ruke

Raskol među pojedinim opozicionarima u Republike Srpske odavno nije novost, ali umjesto „spuštanja“ lopte i traženja zajedničkog dogovora čini se kako se iz dana u dan jaz među njima postaje sve veći.

Da od ujedinjenja opozicije za predstojeće lokalne izbore nema ništa možda najbolje ilustruje podatak da skoro sve stranke (PDP, SDS, NF i „Za pravdu i red“) najavljuju svoje kandidate za gradonačelnika Banjaluke, a koplja se lome i oko nekih drugih opština i gradova u Srpskoj.

Osim što je sad već izvjesno da će opozicija izaći u više kolona na predstojeće lokalne izbore, bar kada je u pitanju Banjaluka, ne prestaju ni da „bombarduju“ javnost svakodnevnim međusobnim prepucavanjima.

Iskustvo iz 2012.

I dok se oni svađaju, vladajuće stranke okupljene oko SNSD za sada mudro ćute o eventualnim kandidatima za predstojeće izbore kako u Banjaluci, tako i u drugim opštinama i gradovima u Srpskoj.

U javnosti se zbog toga često može čuti pitanje da li i u kojoj mjeri svađa unutar opozicije ide na ruku najvećoj vladajućoj stranci – SNSD.

Trenutna politička dešavanja u Banjaluci mnogi često porede sa 2012. godinom kada je, takođe, došlo do cijepanja opozicije i „razvodnjavanja“ glasova.

Te godine su se u trku za gradonačelnika najvećeg grada Srpske uključila dva, tada žestoka, opozicionara – Dragan Čavić i Nenad Stevandić, obojica uvjerena u vlastitu pobjedu.

Kajmak pokupio treći

Čavić, kao tadašnji predsjednik Demokratske partije, bio je kandidat koalicije Zajedno za Banjaluku, koju su činile PDP, Demokratska partija i Nova socijalistička partija.

S druge strane, Stevandića je kandidovala njegova tadašnja stranka SDS, uz podršku Srpske napredne stranke.

I dok je opozicija izašla sa dva kandidata, vlast je imala jednog, i to Slobodana Gavranovića iz SNSD, koji je na kraju i pobijedio, osvojivši 34.292 glasa.

Čavić je na izborima dobio 27.503 glasa, a Stevandić 19.776.

Time je opozicija ključeve grada Banjaluke predala u ruke SNSD, a kasnije su se i Čavić i Stevandić priključili taboru vlasti okupljene oko SNSD.

Ključ za pobjedu

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da ujedinjenost opozicije ne mora uvijek biti ključ za pobjedu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

Navodi da je bilo slučajeva da se opozicija ujedini i da na kraju opet ne pobijedi na izborima.

– Naravno da su zadnji izbori za gradonačelnika u Banjaluci imali tu prednost što je opozicija stala iza jednog kandidata. Međutim, ta ujedinjenost se sada razvodnjava, što svakako ide u prilog najjačoj političkoj opciji, SNSD. Rezultat izbora će na kraju zavisiti od ukupnog broja kandidata – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da u slučaju ako budu dva kandidata opozicije s jedne, a s druge strane jedan kandidat vladajuće većine u Banjaluci, sasvim je sigurno da će to ići u korist najjačoj vladajućoj stranci – SNSD.

Opasnost od apstinencije

Topićeva ističe da je vrlo teško procijeniti šta će se desiti u slučaju, kao što se najavljuje, da u Banjaluci u izbornu trku uđe pet ili šest kandidata za gradonačelnika.

– Mislim da i ova razjedinjenost opozicije, nastupanje u nekoliko kolona, može doprinijeti jednom drugom izbornom trendu, a to je apstinencija, odnosno da ljudima bude dosta i jednih i drugih zbog nesposobnosti da se stvori neka vrsta sinergije koja bi predstavljala odgovor na politiku vladajućih. Tako da i to može biti nešto što se može pojaviti kao trend – navodi Topićeva.

Ona ističe da je u tom slučaju sasvim sigurno da bi povećani broj apstinenata išao dodatno u prilog vladajućima.

Komentarišući informaciju da opozicija, osim u Banjaluci, nije jedinstvena ni po pitanju kandidata u nekim drugim opštinama i gradovima, Topićeva kaže da „ti sukobi i jesu najizraženiji na lokalnom nivou, jer se tu pravi slika i preslika snage kandidata i političke partije“.

– Svaka stranka smatra da može dati najboljeg kandidata i onda očekuju da svi stanu iza njih. Naravno, tu ima jako puno ličnih sujeta, zastupanja stajališta da je on jedini koji može iznijeti pobjedu. I dok se te kockice sve poslože izgubi se jako puno energije i još više produbljuju jazovi koji postoje između političkih partija koji predstavljaju opozicioni blok – upozorava Topićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...