„Milorad Dodik i vladajuća koalicija svoja kukavičija jaja trebaju prestati podmetati drugim. Nema većeg kukavičiluka od tog da lažeš narod da ćeš uraditi ono što ne smiješ, pa se onda kriješ iza opozicije. Očekujemo da se danas oglase o našim zahtevima i kažu da li će Dodik potpisati ukaz o Izbornom zakonu Republike Srpske i da li prihvataju da po njemu raspišu i izbore za predsjednika Republike i Narodnu skupštinu Republike Srpske. Jasno je da oni žele na lokalne izbore koje raspisuje CIK, nadajući se da će biti sprečeno učešće SDS-a na njima“, rekao je predsjednik Glavnog odbora SDS Jovica Radulović.

On podsjeća da je SNSD dao CIK-u novac za provođenje izbora, čime je jasno rekao da će izaći na izbore, nadajući se da SDS-u neće biti dozvoljeno da učestvuje na izborima zbog ugašenog računa.

„To je ta perfidna i kukavičija igra SNSD. Ukoliko CIK ne stvori uslove i omogući SDS-u kandidovanje na lokalnim izborima, spremni smo da zaštitu od diskriminacije, zatražimo pred nadležnim sudovima, CIK je, kao tijelo ustanovljeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u obavezi da omogući nesmetano provođenje izbora i ostvarivanje biračkog prava svim subjektima kojima to pravo pripada. SDS-u nije zabranjen politički rad, niti je brisan iz sudskog registra“, kategoričan je Radulović. 

Činjenica je da je SDS-u ugašen račun zbog Ofakove liste na kojoj se nalazi od 2004. godine, ističe Radulović i ističe da „to ne može i ne smije biti razlog da se SDS-u uskrati pravo učešća na oktobarskim izborima“.

„Ako se to ipak dogodi, pozvaćemo svoje članstvo i birače na proteste pred CIK-om, ali ćemo uporedo pokrenuti i sudski postupak kojim ćemo tražiti zabranu političke diskriminacije, ne samo aktivnih članova SDSa nego i pravo 100.000 birača, koji su na prošlim izborima svoj glas i povjerenje dali SDS-u. Eventualna odluka CIK-a da odbaci i ne izvrši ovjeru prijave SDS-a za lokalane izbore, proizvela bi nesagledive posljedice po demokratske principe i vladavinu prava, na kojim postulatima se ova država barem deklarativno zasniva“, poručio je Radulović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име