RADONČIĆ NAREDIO neizvršavanje naloga RŠ: SRBIJA MORA poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Datum:

Share post:

Poljoprivrednici iz Badovinaca, koji imaju njive uz granicu na Pavlovića mostu u RS, juče su protestovali, jer više od tri nedjelje čekaju odobrenje da mogu da pređu granicu do svojih njiva.

Kako prenosi portal „Mačva info“, Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije donijeli su odluku da, od danas, svi poljoprivrednici koji su se prijavili u MZ Badovinci i koji su na spisku, mogu od 5.00 do 20.00 časova ići u svoje njive preko Pavlovića mosta, bez smiještanja u karantine. Za potrebnu dokumentaciju treba da se jave u Mjesnu kancelariju, kako je rekao Aleksandar Ilijašević, predsjednik MZ Badovinci. On je dodao i da ratari ovo pravo mogu iskoristiti  i za vrijeme predstojećeg praznika i tokom trajanja policijskog časa, s obavezom da se ispoštuju sve preporuke i vrijeme predviđeno za povratak.

U Zaključku stoji i da su poljoprivrednici dužni da prilikom ulaska i izlaska iz Republike Srpske nadležnom inspektoru na graničnom prelazu na teritoriji Republike Srpske, pored identifikacionog dokumenta pokažu i dokaz da su posjednici poljoprivrednog zemljišta, čije obrađivanje je razlog za ulazak, odnosno izlazak iz Republike Srpske.

Međutim, u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH stoji sljedeće:
„Republički štab za vanredne situacije RS donio je danas odluku „da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove“.

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Također, vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, već se direktno obratilo Centru u Trebinju.

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne prilike RS.

Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja  suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Šta rade bebe i odakle dolaze?“ – Vesela nedjelja sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ (video)

Zajedno sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ krenuli smo u veselu avanturu. U ovom serijalu klinci odgovaraju na tako...

Ruskinja iz Ukrajine živi u Bijeljini i udovica je ratnog veterana VRS: “Mog sina niko neće odvući u rat“ (foto)

Šta sve Ljubica Mrkajić (51), djevojački Ljubov Romanjenkova, nije preživela i odbolovala u pet decenija svog života! Kao djevojka...

KONAČNI REZULTATI: 68,36% Semberaca protiv opoziva Gradonačelnika Petrovića

Saopštenje Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine je, nakon objedinjavanja svih...

CRVENI KRST BIJELJINA: Vratimo dječija igrališta zajedno – čekamo vas sutra u sali Gimnazije

Saopštenje Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Dragi sugrađani! Želimo da vas pozovemo da se pridružite akciji pod...