Kako je portal Dešavanja u Bijeljini već ranije pisao, radnici a.d. „Komunalac“ Bijeljina su, prije tačno deset dana stupili u jednočasovni štrajk upozorenja koji je, kako su tada rekli, u skladu sa zakonom, a sve zbog malih plata, odnosno rada 140 radnika za minimalac.

ROK DESET DANA: Radnici „Komunalca“ održali štrajk upozorenja – U srijedu Upravi upućuju svoje uslove (foto)

Nakon isteka deset dana, Sindikalna organizacija „Komunalca“ je predala upravi preduzeća, kao i Nadzornom odboru, Gradskoj upravi i sindikatima na nivou RS, Odluku o stupanju u štrajk.

Kako se navodi u dokumentu, ukoliko se ne ispune zahtjevi koje su radnici postavili pred praduzeće i Grad Bijeljinu, radnici stupaju u štrajk 11. decembra u 6.00 časova.

„Juče smo imali sastanak sa upravom. Oni su voljni da nam izađu u susret, odnosno da se dogovorimo oko naših zahtjeva, ali problem predstavljaju nedovoljna finansijska sredstva. Mi tražimo hitno povećanje plata za minimalno 10% svim radnicima koji imaju neto platu do 950 KM, kao i poboljšanje uslova rada. Rok za ispunjenje uslova je 11. decembar 6.00 časova. Ukoliko se bar dio zahtjeva ispuni, voljni smo da pregovaramo dalje. Mi svakako moramo raditi, ali naš štrajk bi podrazumijevao smanjenje obima rada, prvenstveno za 20%, prvih deset dana. Ukoliko se i poslije toga ne ispune uslovi, nastavićemo sa smanjenjem obima rada. U svakom momentu smo voljni da pregovaramo ili da prekinemo štrajk ukoliko do njega dođe“, rekao je Pero Marković, predsjednik Sindikalne organizacije „Komunalca“ Bijeljina za portal Dešavanja u Bijeljini, koji je istakao da „Komunalac“ ima više rashoda nego prihoda i da je to najveći problem zašto uprava i pored dobre volje ne može da ispuni ovaj zahtjev.

Takođe, zahtjevi radnika „Komunalca“ su i da se počnu pregovori oko zaključenja Kolektivnog ugovora za zaposlene, ali i zabrana daljeg zapošljavanja administrativnih radnika. Jedan od zahtjeva je i striktna primjena Odluke o prikupljanju, odvozu i deponovanju komunalnog otpada.

Ovim povodom, pokušali smo da stupimo u kontakt sa direktorom „Komunalca“ koji nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Kako nezvanično saznaje portal Dešavanja u Bijeljini, plate radnicima se redovno isplaćuju i u toku je isplata plate za novembar mjesec 2023. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име