Radne snage sve manje, a poslova sve više: Firmama u BiH nedostaje i do 100 radnika, a ovo su najtraženija zanimanja

Datum:

Share post:

U Bosni i Hercegovini trenutno su najtraženija zanimanja u sektoru građevine i uslužnih djelatnosti, najveći broj bosanskohercegovačkih građana odlazi u Sloveniju, Njemačku i Austriju.

Smatra da se ove godine očekuje i povratak jednog dijela radne snage u Bosnu i Hercegovinu, poručio je Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer portala Boljiposao.com, javlja Anadolu.

Možemo primijetiti da se trend od kraja prošle godine o nedostatku i povećanju nedostatka radne snage u Bosni i Hercegovini, nastavlja. U januaru smo i dalje imali taj rast od nekih pet mjesto, dakle, nedostatka kvalitetne radne snage – rekao je Raškaj.

Prema njegovim riječima, nije se desila stagnacija gradnje stambenih objekata i poslovnih zona u Bosni i Hercegovini.

Kontinuirani rast gradnje stambenih i poslovnih objekata

-Tu vidimo kontinuirani rast. Najzanimljiviji je porast privrednih subjekata u Tuzlanskom kantonu koji dolaze iz zapadnih zemalja i koji svoje poslovanje prebacuju u Bosnu i Hercegovinu. Na listi najtraženijih zanimanja su ona iz sektora građevine i to građevinski radnici, zidari, tesari, vodoinstalateri, električari. Na drugom mjestu su uslužne djelatnosti, od trgovine, hotelijerstva, restorana. I tu nedostaje kvalitetne radne snage, prije svega kuhara, konobara – istakao je Raškaj.

Naglasio je da imaju primjetan broj oglasa za vozače autobusa u većim sredinama poput Sarajeva, Tuzle i Mostara.

Dešava se trend, kojeg imamo i u Hrvatskoj, da u pojedinim autobuskim firmama, koje obavljaju javni prevoz, nedostaje i do 100 radnika što time ugrožava i sistem funkcionisanja javnog saobraćaja. Na četvrtom mjestu se lagano vraća IT industrija, nakon kratke pauze koju smo imali sa otpuštanjem radne snage. Imali smo smanjen broj potražnje radnika u IT sektoru, ali sada se taj trend IT industrije, barem u Bosni i Hercegovini, ponovo vraća – izjavio je Raškaj.

Smatra da zabrinjava trend iz Njemačke, Italije i Francuske gdje je prošle godine ugašeno oko 11.000 građevinskih firmi.

Stale su sa gradnjom brojne poslovne zone i stambeni objekti, što je bilo neočekivano za jednu Njemačku. Dolazi čak i do otpuštanja građevinskih radnika. Ove godine očekujemo rast do čak 30 posto povratka radne snage, kada je riječ o građevinskom sektoru. Dakle, naših radnika koji su bili u Njemačkoj – pojasnio je Raškaj.

Mišljenja je da su i građevinske firme u Bosni i Hercegovini shvatile da radnicima moraju ponuditi bolje uslove rada ukoliko žele da ih zadrže na tim radnim mjestima ili vrate iz nekih drugih evropskih zemalja.

U BiH radnici iz Bangladeša i Nepala

Dotakao se i stranih radnika u Bosni i Hercegovini, prvenstveno iz Bangladeša i Nepala. Naveo je da je jedna firma u Bosni i Hercegovini, koja se bavi prehrambenom industrijom, zaposlila desetine radnika iz Bangladeša.

Oni u takvoj industriji mogu raditi, ali te osobe trenutno ne mogu raditi u javnom prevozu jer nisu prilagođene tržištu rada u Evropi. Međutim, kao pomoćna radna snaga ti ljudi su nam dobrodošli, ali je bitno da ih prilagodimo našem standardu života, kako ne bi bilo problema kao u Njemačkoj gdje građani izražavaju nezadovoljstvo – rekao je Raškaj.

Svakodnevno svjedočimo odlascima mlade kvalifikovane radne snage, što dovodi do toga da u Bosni i Hercegovini ostaje sve manje ljudi, a time dolazi i do problema na tržištu rada, prenosi Biznis info.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi nešto više od pola miliona mladih, u dobi od 19 do 29 godina. Nema preciznih podataka koliko ih je napustilo zemlju u proteklim godinama, međutim, istraživanja pokazuju da o privremenom ili trajnom odlasku razmišlja svaka druga mlada osoba.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...