Naša sugrađanka, mlada bijeljinka Tatjana Novaković, student druge godine Astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu, kao najbolji student svog smjera sa 10,0 prosjekom učestvuje u organizaciji Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“ koja će biti održana u Bijeljini.

-Organizator prve ikada Naučne konferencije u Republici Srpskoj ali i u Bijeljini je Naučno društvo “Vladimir Prelog“, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2023. godine s ciljem razvijanja prirodnih nauka i obrazovanja na prostoru Bosne i Hercegovine, izjavila je Tatjana Novaković.

Novakovićeva ističe da će Naučna konferencija “Uzbudljivi svijet fizike“ biti organizovana u Bijeljini u periodu od 12 – 18. avgusta 2024. godine u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, te da svi koji žele pomoći ovaj projekat, ovu Naučnu konferenciju pod nazivom “Uzbudljivi svijet fizike“ sredstva mogu uplatiti na žiro račun Naučnog društva “Vladimir Prelog“  338-750-222-573-37-61.

-Očekivani broj učesnika je 80, a učesnici će dolaziti kako iz cijele Bosne i Hercegovine tako i iz zemalja regiona (Srbije, Crne Gore i Hrvatske), a već smo rezervisali i smještaj za sve učesnike i predavače, saopštila je Tatjana Novaković.

Takođe kaže da će predavači na Konferenciji biti profesori Fizičkog i Matematičkog fakulteta iz Beograda, PMF-a Sarajevo, bivši olimpijci iz Bijeljine kao i trenutno najbolji studenti iz raznih oblasti fizike.

Tatjana Novaković iz Bijeljine u organizaciji internacionalnog matematičkog kampa ”Maths Beyond Limits Balkan” (foto, video)

-Imamo želju na što ljepši način predstaviti naš grad srednjoškolcima iz regiona, ali za to su nam potrebna i finansijska sredstva te se zahvaljujemo svima koji su nam do sada iskazali finansijsku podršku te da još uvijek radimo na zatvaranju kompletnih troškova koji su nam potrebni kako bi uspješno realizovali ovu Naučnu konferenciju, koja se kako smo već rekli po prvi put organizuje u Republici Srpskoj ali slobodno i ponosno mogu reći i u mojoj rodnoj Bijeljini.

-Posebno se zahvaljujemo dekanu Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, prof. dr Daliboru Steviću koji je prepoznao značaj ove Naučne konferencije te nam omogućio da se sve aktivnosti održe u prostorijama Pedagoškog fakulteta, kaže Novakovićeva.

Naučna konferencija “Uzbudljivi svijet fizike“ će kroz kombinaciju akademskog, društvenig i popularizacijskog sadržaja predstaviti mladim ljudima širok spektar i veliki potencijal bavljenja fizikom, a predavanja će biti raznovrsna.

Tatjana Novaković kaže da će učesnici, odnosno učenici na Konferenceji imati priliku da prvo usvoje neophodna matematička znanja a zatim ista primijene na predavanjima iz fizike, te naučeno teorijsko znanje implementiraju u eksperimentalnom dijelu Konferencije.

Naučno društvo “Vladimir Prelog” je i do sada organizovalo veoma uspješne projekte.

-U decembru prošle godine organizovana je prva ikada Naučna konferencija za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini “Matematika i primjene” koja je okupila 120 srednjoškolaca iz države i regiona, a u martu ove godine uspješno je završen najveći internacionalni kamp matematike u Evropi “Maths Beyond Limits Balkans” koji je okupio učesnike iz preko 20 država svijeta (a neke od njih su i Indija, Brazil, Peru kao i mnoge druge), podsjeća Novakovićeva.

-Sada smo se odlučili da jedan veoma važan projekat za naučnu zajednicu naše zemlje organizujemo baš u Bijeljini, te da naš grad istaknemo kao grad koji prepoznaje buduće intelektualce i daje im priliku za lično usavršavanje, a nadamo se da ćemo obezbijediti sva finansijska sredstva koja su nam potrebna za ovaj projekat. Svi koji žele pomoći ovaj projekat, ovu Naučnu konferenciju pod nazivom “Uzbudljivi svijet fizike“ sredstva mogu uplatiti na žiro račun Naučnog društva “Vladimir Prelog“  338-750-222-573-37-61, zaključila je Tatjana Novaković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име