Prvi fiskalni računi u Brčkom mogući već u januaru

Datum:

Share post:

Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg zastupnika opreme, a prve fiskalne kase mogle bi već u januaru biti uvedene u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Predsjednik Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safet Rizvanović kaže da javni poziv, koji je raspisan prošle sedmice, ostaje otvoren 15 dana, nakon čega slijedi izbor ovlašćenog zastupnika fiskalne opreme.

– Šansu imaju samo ovlašćeni proizvođači i distributeri fiskalnih kasa, štampača i druge opreme koji su registrovani u Direkciji za finansije Brčko distrikta. Neophodno je da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale, da imaju reference i određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na teritoriji distrikta – rekao je Rizvanović.

On je dodao da je u toku izrada pravilnika o dinamici fiskalizacije, jer je nemoguće da svi obveznici budu fiskalizovani istog dana.

– Na teritoriji Brčko distrikta biće uvedeno oko 5.000 fiskalnih uređaja. Dinamika se određuje shodno značaju i prioritetima, a među prvima biće fiskalizovana preduzeća koja se bave trgovinom na malo i ugostiteljski objekti. Prve fiskalne kase mogle bi biti uvedene već u januaru – rekao je Rizvanović.

Istakao je da je značaj uvođenja fiskalizacije višestruk, da će omogućiti suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije i preferiranje bezgotovinskog prometa. Rizvanović naglašava da je, osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača.

– Ništa neće imati smisla bez podizanja svijesti javnosti o značaju uvođenja fiskalizacije, ali i kontrole poreskih organa. Samo tako ćemo ostvariti povećanje poreza na dohodak i povećanje broja poreskih obveznika u sistemu PDV-a – dodao je Rizvanović.
Ranije je propisano da će od fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim i umjetničkim zanatima, te oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Različit tretman
Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević ističe da svi poreski obveznici u BiH nisu jednako tretirani zato što obveznici u RS i FBiH odavno imaju fiskalne kase, a u Brčko distriktu još nemaju.

– Najveći broj izvještaja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno neko od krivičnih dijela iz oblasti indirektnih poreza, koje je UIO proslijedio nadležnim tužilaštvima u BiH, odnosi se upravo na obveznike koji imaju sjedište u Brčko distriktu. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da svi obveznici u BiH moraju biti jednako tretirani, UIO smatra da fiskalizacija u ovom dijelu BiH mora biti što hitnije uvedena – rekao je Kovačević.

 Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ U BIJELJINI: Od februara Tužilaštvo u novoj zgradi (foto)

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je izgradnja nove zgrade Tužilaštva u Bijeljini pri samom...

Dogovor Stanivukovića, Ministarstva saobraćaja i veza i „Puteva RS“: Banjaluka dobija još DVIJE KRUŽNE RASKRSNICE

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS i preduzeća „Putevi Republike Srpske“, a...