Prvi fiskalni računi u Brčkom mogući već u januaru

Datum:

Share post:

Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg zastupnika opreme, a prve fiskalne kase mogle bi već u januaru biti uvedene u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Predsjednik Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safet Rizvanović kaže da javni poziv, koji je raspisan prošle sedmice, ostaje otvoren 15 dana, nakon čega slijedi izbor ovlašćenog zastupnika fiskalne opreme.

– Šansu imaju samo ovlašćeni proizvođači i distributeri fiskalnih kasa, štampača i druge opreme koji su registrovani u Direkciji za finansije Brčko distrikta. Neophodno je da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale, da imaju reference i određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na teritoriji distrikta – rekao je Rizvanović.

On je dodao da je u toku izrada pravilnika o dinamici fiskalizacije, jer je nemoguće da svi obveznici budu fiskalizovani istog dana.

– Na teritoriji Brčko distrikta biće uvedeno oko 5.000 fiskalnih uređaja. Dinamika se određuje shodno značaju i prioritetima, a među prvima biće fiskalizovana preduzeća koja se bave trgovinom na malo i ugostiteljski objekti. Prve fiskalne kase mogle bi biti uvedene već u januaru – rekao je Rizvanović.

TESTNA REKLAMA

Istakao je da je značaj uvođenja fiskalizacije višestruk, da će omogućiti suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije i preferiranje bezgotovinskog prometa. Rizvanović naglašava da je, osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača.

– Ništa neće imati smisla bez podizanja svijesti javnosti o značaju uvođenja fiskalizacije, ali i kontrole poreskih organa. Samo tako ćemo ostvariti povećanje poreza na dohodak i povećanje broja poreskih obveznika u sistemu PDV-a – dodao je Rizvanović.
Ranije je propisano da će od fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim i umjetničkim zanatima, te oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Različit tretman
Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević ističe da svi poreski obveznici u BiH nisu jednako tretirani zato što obveznici u RS i FBiH odavno imaju fiskalne kase, a u Brčko distriktu još nemaju.

– Najveći broj izvještaja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno neko od krivičnih dijela iz oblasti indirektnih poreza, koje je UIO proslijedio nadležnim tužilaštvima u BiH, odnosi se upravo na obveznike koji imaju sjedište u Brčko distriktu. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da svi obveznici u BiH moraju biti jednako tretirani, UIO smatra da fiskalizacija u ovom dijelu BiH mora biti što hitnije uvedena – rekao je Kovačević.

 Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...