PRVA vaskularna operacija karotidnih arterija u Bijeljini

Datum:

Share post:

Institut za kardiovaskularnu hirurgiju „Dedinje“ je u 2019. godini bio prvi u Evropi po broju operacija na otvorenom srcu. Više od 2.500 operacija na ovom institutu je garancija kvalitetnog i predanog rada ljekara iz Beograda, a od sada pacijenti sa područja Semberije imaće priliku da operacije u okviru vaskularne hirurgije obave i u bijeljinskoj bolnici „Sveti Vračevi“.
 
Danas je obavljena prva operacija ovakvog tipa na pacijentu koji je imao i ranije probleme sa srcem, a današnjom intervencijom otklonjene su naslage na mozgu kod ovog pacijenta.

 

– Ja danas živim svoj san, došao sam među moje prijatelje koji su me srdačno primili, a današnja operacija pokazala je da je neophodna saradnja između naše dvije zdravstvene ustanove. Čast mi je da mogu kolegama iz Bijeljine da prenesem svoje znanje iz ove oblasti a nadam se da će se ova saradnja nastaviti i u narednom periodu. Ovdje imamo izuzetne uslove za dalje napredovanje vaskularne hirurgije i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama unaprijediti usluge koje pružamo pacijentima, rekao je prof. dr Nenad Ilijevski, načelnik vaskularne hirurgije na IKVB „Dedinje“, koji je danas u saradnji sa ljekarima iz Bijeljine obavio prvu operaciju u bijeljinskoj bolnici „Sveti vračevi“.
 
Dolazak kardiovaskularnih stručnjaka iz Beograda i saradnja ove dvije zdravstvene ustanove, traje dugo godine, a ovo je samo nastavak saradnje sa institutom iz Beograda.
 
– Od danas su vrata bolnice „Sveti Vračevi“ otvorena pacijente sa vaskularnim problemima. Naši ljekari će raditi sa profesorom Ilijevskim i već imamo tim stručnjaka koji će određene operacije raditi samostalno, a za sve ostale inetrvencije agnažovaćemo kolege iz Beograda. Na ovaj način pacijenti u našoj bolnici imaće vrhunske usluge iz ove oblasti, istakle je prim. dr Milica Lovrić, direktor JZU bolnice „Sveti Vračevi“.

 

Institut u Beogradu obavlja operacije samo na odraslim osobama i po tome je lider u Evropi. Nije samo riječ o broju već i o strukturi operacija i sada definitivno ne postoji niti jedna vrsta kardiohirurške procedure, koja se radi u svijetu, a da se ne može uraditi u Beogradu.
 
– Saradnja se možda mogla uspostaviti i ranije ali nikada nije kasno. Kod nas važi neko nepisano pravilo da ne možemo uraditi samo ono što nismo započeli, tako da sada imamo želju da tako nešto organizujemo ovdje u Bijeljini. Današnja operacija neka bude samo početak jedne uspješne saradnje ove dvije ustanove, a sve u cilju što veće brige prema našim pacijentima. Imam običaj da kažem da smo upalili prvu svijeću, no ne želim da se ona ugasi. Ona je samo unijela prvu svjetlost, treba da nastavimo da palimo nove svijeće u ovoj oblasti, rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor IKVB „Dedinje“.
 
Ova usluga neće biti dostupna samo pacijentima iz Bijeljine, već po riječima Biljane Ivančević,  predstavnika Ministarstva zdravlje i socijalne zaštite u Vladi RS, treba raditi na proširenju ove saradnje i uspostavi sličnih aktivnsti u bolnicama širom RS.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...