Prva Naučna konferencija za srednjoškolce u BiH (foto)

Datum:

Share post:

Naučno društvo “Vladimir Prelog organizuje prvu Naučnu konferenciju za srednjoškolce u istoriji BiH pod nazivom “Matematika i primjene”. Konferencija će se održati u prostorijama Treće gimnazije u Sarajevu u periodu od 6. do 10. decembra 2023. godine.

Konferencija „Matematika i primjene“ okupit će preko 100 mladih iz cijele zemlje koji će moći da uče o primjenama matematike u biznis svijetu.

Na ideju za organizaciju Konferencije došlo se poslije projekta Maths Beyond Limits Balkans, internacionalnog matematičkog kampa koji se održao ovog proljeća u Konjicu kroz koji je došlo do izražaja koliko učenicima znači da pored standardnih priprema za takmičenje steknu iskustvo gdje sve mogu primjeniti matematičko znanje u stvarnom životu.

Kako je u projekat MBL Balkans zbog njegove internacionalnosti uključen manji broj učenika iz BiH, Naučno društvo “Vladimir Prelog” u saradnji sa partnerima Trećom gimnazijom u Sarajevu, Alumni organizacijom Treće gimnazije u Sarajevu i udruženjem građana “Dekart” iz Banjaluke odlučilo se na pokretanje prve Naučne konferencije za srednjoškolce u istoriji BiH.

Booklet Naučna konferencija Matematika i primjene.pdf

file:///D:/User%20Data/Downloads/Booklet%20Nau%C4%8Dna%20konferencija%20Matematika%20i%20primjene.pdf

Glavni cilj Konference je približti učenicima matematiku kao sveobuhvatnu naučnu disciplinu i staviti u fokus sve njene primjene. Učenici će tako imati priliku slušati o temama kao što su mašinsko učenje, vjerovatnoća, statistika, matematikai u sudstvu, matematičko modeliranje u biologiji, fizici, astronomiji i brojnim drugim matematičkim temama koje predstavljaju fundamentalnu osnovu za njene primjene u realnom svijetu.

Iz Naučno društva “Vladimir Prelog” ističu kako su u našem društvu ukorijenjene predrasude o matematičarima kao zanimanju i zablude da matematičari mogu pronaći posao isključivo u prosvjeti, ali vjeruju da ova Konferencija predstavlja značajan korak ka razbijanju tih predrasuda.

Učenici će pored predavanja imati priliku slušati karijerne panele na kojima će od vodećih predstavnika regionalnih i svjetskih kompanija čuti o tome kako oni primjenjuju matematiku u svom poslu, ali i upoznati sa se iskustvima uspješnih studenata iz BiH koji studiraju na trenutno vodećim svjetskim univerzitetima kao što su Oxford, MIT, EPFL u Lozani i Paris-Saclay.

Predavači će biti najbolji studenti i profesori sa prirodno-matematičkih i tehničkih fakulteta iz BiH i regije, ali i studenti i alumnisti Oxforda, University of Chicago i drugih prestižnih svjetskih univerziteta.

Prijave za ovaj jedinstven događaj u obrazovnoj zajednici u BiH, Naučnu konferenciju “Matematika i primjene” otvorene su do 21. novembra, a zainteresovani učenici se mogu prijaviti putem linka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor. desavanjaubijeljni.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...

VLADA SRBIJE: Još jedno priznanje za Bijeljinu – još jedno učešće na Krosu RTS-a (foto)

U Vladi Republike Srbije danas je održan radno-svečani sastanak s ciljem rekapitulacije prethodnog i najave KROSA RTS-a za 2024. godinu....