Više stotina Srba, među kojima su većina medicinski radnici, krenuli su od kruga KBC u Sjevernoj Mitovici do spomenika Knezu Lazaru, gdje će se pridružiti ostalim građanima koji protestuju zbog nasilnog hapšenja Srba na sjeveru KiM.

Protestom su medicinski radnici htjeli ukazati i na nepravdu koja je počinjena hapšenjem njihovog kolege Dalibora Spasića.

Podsjećamo, na sjeveru Kosova i Metohije opet su nastali neredi usljed hapšenja radnika Telekoma Srbija, te su građani na nogama od ranih jutarnjih sati.

Nedugo nakon ovog nemilog događaja bačena je bomba u Zvečanu.

Prema saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ovo predstavlja još jednu torturu Aljbina Kurtija, te da je ovo još jedan njwegov pokušaj da izazove sukob sa srpskim narodom.

„Kurti bez ikakvih dokaza, uprkos činjenicama koje ga demantuju, svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba, Kurtijevo svakodnevno maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad našim narodom“, navedeno je u saopštenju.

Iz Telekoma Srbija navode da je njihov radnik Uroš V. otet kada je krenuo na posao, te da ne znaju šta će biti sa njim.

Mještani Leposavića okupljaju se kod zgrade opštine i vidno su uznemireni zbog vesti koje su ovog jutra pristigle, prenosi Kosovo onlajn.

Milica Vlašković: Moj sin nije kriv, uzdam se u Boga i u pravdu

Okupljenim građanima u Leposaviću ispred opštinske zgrade obratila se Milica Vlašković, majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića, koja je poručila da je njen sin nije kriv, da je nevin.
Vlašlović je sa suzama u očima i drhavtim glasom kazala je da je njen sin, Nemanja, samo prisustvovao demokratskom protetsu, dodajući da je svaka laž i optužba protiv njega, preteška.

„Narode moj mnogo mi je teško, preteško, Tuga i bol, strah, crne misli. Danas stojim ovde, ne znam kako stoji, ali stojim zbog Nemanje, zbog sve dece, Bože daj mi snage. Stojim ispred svih majki, koje saosećuju moju tugu, bol, dele moju sudbinu. Vi znate, zna Bog, ali znaju i oni, moj sin je samo, kao časni sin svog naroda, izrazio miran i dostajanstven protest i nesalganje protiv sile koja nam je nametnuta. Svaka optužba i laž koja je izrečena protibv mog deteta je teška i preteška“, poručila je Vlašković. Vlašković je dodala da njen sin nije kriv za optužbe koje mu se stavljalju na teret. „Molim ti se Bože, nevin je i tvoju se pravu uzdam i u Tebe, kao majka. Na svakog od nas mogu da upere prst. On je izrazio miran protets, na šta ima pravo svaki čovek na svetu, ali nažalost nas ovde mogu da nišane, hapse. Moje dete nije kriv, moj sin je nevin, nevina su deca, bojim se da ovde nije kraj“, rekla je Vlašković.

Ona je upitala „zašto nas odvode i kada će kraj svemu ovome“.

„Moj sin me drži ovde da stojim, da ne padnem, ako padnem ja pašće i on na pravdi Boga“, rekla je Vlašković. Nemanji Vlaškoviću kojeg su pripadnici Kosovske policije uhapsili zbog navodnog napada na novinare, Osnovni sud u Sjevernoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana.

Oglasio se i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane na KiM da zaustave sve poteze koji podstiču dalju eskalaciju.

On je poručio obema stranama da se odmah vrate dijalogu uz posredstvo Evropske Unije, prenosi Rojters.

Govoreći za medije nakon sastanaka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Stoltenberg je rekao da će misija Kfora nastaviti da preduzima “sve neophodne mjere da obezbjede bezbjedno i sigurno okruženje“ na sjeveru KiM.

Pojačano prisustvo Kfora u Leposaviću, helikopter nadlijeće ovo područje

Povodom hapšenja još jednog Srbina, u opštini Leposavić danas je pojačao prisustvo pripadnika Kfora.

Nakon što je takozvana kosovska policija jutros uhapsila Uroša Vlaškovića, u opštini Leposavić Kfor je pojačao prisustvo svojih vojnika, javlja dopisnik Tanjuga.

Ovo područje nadlijeće i helikopter Kfora. Vlašković je treći Srbin koji je uhapšen u ovoj opštini.

Rama: Ukoliko se ne smiri situacija, veliki gubitnik će biti Priština

Rama je na svom Tviteru napisao da će, u slučaju da ne dođe do smirivanja situacije, veliki gubitnik biti Priština.

„Bojim se da što više Kurti bude insistirao da bude sam protiv saveznika, situacija će se pogoršati, vraćajući Kfor na čelo! A onda, zbogom na period od ko zna koliko formalnoj kontroli države nad celom teritorijom i tada ćemo da uživamo u ‘republici Kfor’ na severu Kosova. Aljbine, izađi iz samoizolacije, nemoj da izgubiš sever tako što vidiš svuda neprijatelje i izdajnike. Vreme brzo ide“, dodao je Rama.

Oglasila se Srpska lista

Srpska lista, nakon što je rano jutros kidnapovan Uroš Vukašinović u Leposaviću kada je krenuo na posao od strane nepoznatih lica, postavila je pitanje koliko još srpskih domaćina, srpske krvi, srpske djece je potrebno da Kurti otme, prolije, isprebija, pa da međunarodna zajednica reaguje i stane u zaštitu srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije?

„Čemu služe stotine pripadnika Kfora na severu Kosova i Metohije i njihove izjave i reklame u kojima govore da su tu da zaštite mir i sigurnost svim građanima? Da li je mir ono što žive Srbi danas, porodice otetih, upucanih ili prebijenih Srba“? saopštila je Srpska lista.

„Zašto gospodo ne stavite žicu oko svih naših opština na severu pa prosto Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok pretvorite u logor, jer se mesecima osećamo kao da smo u zatvoru“? navela je Srpska lista.

Kako naglašava, postavite nam žice i kažite da smo svi uhapšeni, od novorođenih do najstarijih, samo zato što smo Srbi, samo zato što ne pristajemo da budemo robovi na tlu Evrope u 21. veku.

Srpska lista ističe da u ime srpskog naroda mjesecima apeluje na mir, a njega odavno nema za Srbe na Kosovu i Metohiji, pa je prosto pitanje da li je zaista Kurti jači od Kfora, EU, SAD, Kvinte, UN ili ipak u ovom progonu svega srpskog ima nečiju podršku.

„Stidi se svete što ćutiš dok se Srbi stavljaju u logore iz kojih jedan po jedan Srbin biva odvođen u Kurtijeve kazamate“, poručeno je u saopštenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име