Promovisana knjiga o heroini Velikog rata Milunki Savić /VIDEO/

Datum:

Share post:

Nakon višedecenijske stigmatizacije lika I djela srpske heroine iz Prvog svjetskog rata  Milunke Savić, njena hrabrost I humanost dobija epilog u romanu Milana Bogojevića, za koji  je urednica knjige Sanja Tomić rekla da je literarno –istorijski spomenik jednom snu o slobodi.

Autor  Bogojević kaže da je na  romanu   “Milunka Savić – ordenje i ožiljci” radio   desetak godina, a pokušaj da slavnu srpsku heroinu   odbrani  od zaborava  postavio je   kroz prizmu imaginarnog Milunkinog saborca sa jednom  dubokom vremenskom distancom. Stvarajući rodoljubivo literarno dijelo o jednoj ženi, autor je upoznao ličnog saborca u borbi za istinom , koja mu je ponudila podršku oko objavljivanja rukopisa.

Promociju romana o Milunki Savić organizovalo je Udruženje Kraljevina Srbija GO Bijeljina, povodom 100. Godina od završetka Velikog rata, smatrajući da je ova godina pravo vrijeme u kojem treba obratiti pažnju na zaboravljene heroje  koji su podnjeli najveće žrtve u borbi za slobodu srpskoga naroda.

A ko je bila Milunka Savić, od neuke čobanice iz Koprivnice, kako su je kasnije često nazivali, do najodlikovanijeg vojnika u Prvom svjetskom ratu I učesnika u nekim od najvećih bitaka, poput, opsade Skadra, Kolubarske bitke  I Solunskog fronta… Međutim, Milunka je  bila  istovremeno I veliki humanista, odškolovala je preko tridesetoro djece o svom  trošku…. Jednom rečju… srpska heroina koja je slavljena I za života doživjela da bude zaboravljena!

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zaključci Predsjedništva PDP: Za 15 dana prijedlog za gradonačelnika Banjaluke

Predsjedništvo PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini...

BIJELJINA: Predivno veče u Dvorovima uz bogat kulturno-umjetnički program (foto)

U Svetosavskom domu u okviru Hrama svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.Učestvovali su bivši...

Bijeljinski bend „Plan B“ – prepoznatljiv u gradu po svom muzičkom repertoaru i žurkama koje prave na privatnim slavljima (video)

Muzički sastav “Plan B” jedan je od bijeljinskih lokalnih bendova koji je postao prepoznatljiv u gradu po svom...

Uskoro saobraćajni znakovi „divljač na putu“ na svim rizičnim lokacijama u Srpskoj

Lovački savez Republike Srpske obavještava korisnike lovišta u Republici Srpskoj da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti...