Kontroverzni profesor Spaso Šakota i pored toga što je pred sudovima u Republici Srpskoj bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica, vraćen je na posao i opet radi sa đacima, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

 

Šakota je 2017. osuđen na šest mjeseci zatvora zbog pomenutog krivičnog djela, ali je krajem prošle godine Ustavni sud BiH vratio slučaj na novo suđenje zbog retroaktivne primjene krivičnog zakona.

Međutim, Okružni sud u Banjaluci je zatim donio odluku da je u ovom predmetu nastala apsolutna zastara i odbacilo sve optužbe protiv Šakote.

Suđenje Šakoti zbog seksualnog uznemiravanja učenica pratile su brojne kontroverze, a na dan izricanja presude postavljene su mu četiri bombe ispod auta.

Da se Šakota vratio u školske klupe potvrdio nam je i direktor Tehnološke škole Banjaluka Dejan Čutura, koji je rekao da je ta odluka donesana još prošle godine.

– Presudom Osnovnog suda u Banjaluci Šakota je vraćen na posao. Međutim, on se nije odmah vratio u školu već je koristio bolovanje. Tek kada je donesena presuda Ustavnog suda BiH, kojom je ukinuta odluka drugostepenog suda i slučaj vraćen na novo suđenje, Šakota je krenuo s predavanjima – pojasnio je Čutura za Srpskainfo.

Bolovanje

Prema njegovim riječima, Šakota je ratni vojni invalid koji ima zdravstvenih problema, te je zbog toga koristio bolovanje.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tehnološka škola

– Kada se desio ovaj slučaj zbog kojeg je profesor Šakota bio osuđen, ja tada nisam bio direktor. I pored toga što smo prijatelji, kada je 2017. godine donesena pravosnažna presuda po kojoj je osuđen na šest mjeseci zatvora, ja sam mu odmah uručio otkaz. Morao sam poštovati odluke sudova, a tako je i sa ovom odlukom suda po kojoj sam ga morao vratiti na posao – ističe Čutura.

Dodaje da je Šakota sada jedan od najaktivnijih profesora kada je u pitanju onlajn nastava.

Presuda

Podsjetimo, Šakota je 3. oktobra 2017. godine prvostepeno osuđen u Osnovnom sudu Banjaluka na šest mjeseci zatvora za krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred maloljetnim učenicama B.K. i S.M, počinjeno krajem 2011. godine u banjalučkoj Tehnološkoj školi, gdje je radio kao nastavnik. Presudu je 26. oktobra iste godine u drugostepenom postupku potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

 

 
 
Ono što je posebno intrigantno je da je na dan izricanja prvostepene presude, 3. oktobra 2017. godine, pokušano ubistvo Šakote. Zbog toga su uhapšeni i osuđeni Nenad Berić i Aleksandar Savić.

 

Gori Mercedes preko puta Rebrovačke crkve. pic.twitter.com/B8ilLxv5ES

— Miyamoto Usagi (@brat_lujo) October 3, 2017

 

I pored svega, Šakota je tog dana doveden na izricanje presude u banjalučki Osnovni sud i osuđen.

Žalba

Interesantno je i da su Šakoti u septembru 2017. godine u istom predmetu dva puta zakazivana ročišta za izricanje presude, ali su oba puta otkazana zbog dojava o navodno postavljenim bombama u Osnovnom sudu.

Prilikom druge dojave o bombi, anonimni poziv je stigao direktno ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u kojem je zaprijećeno, uz povik Alahu Ekber, da će ovaj put sigurno eksplodirati.

Šakota se Ustavnom sudu BiH žalio da je na njega retroaktivno primjenjen krivični zakon kojim je ukinuta mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom, odnosno da je na njegovu štetu primjenjen stroži umjesto blažeg zakona.

Ustavni sud BiH je u obrazloženu svoje odluke podsjetio da je u domaćem krivičnom zakonodavstvu propisana obaveza redovnih sudova da na učinioca krivičnog djela primjene zakon koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a kasnije usvojeni zakon može biti primjenjen samo ukoliko redovni sudovi procijene da je on najblaži za učinioca.

Osuđeni na 19 godina zatvora

Nenad Berić zvani Bera Kiselina i Aleksandar Savić priznali su u Okružnom sudu u Banjaluci krivicu za bombaški napad na Šakotu i osuđeni su na ukupno 19 godina zatvora.

Berić je tom prilikom osuđen na 10, a Savić na godinu manje zatvora.

Prema presudi, Berić je od Šakote uzeo oko 30.000 maraka i obećao mu da će srediti da ne bude osuđen. Međutim, kada je Šakota shvatio da je prevaren, tražio je da mu vrati pare. Zbog toga su Berić i Savić postavili četiri bombe ispod njegovog automobila, koje su se aktivirali kada je on pokrenuo vozilo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име