Prije 40 godina počela je proizvodnja Zastave 128

Datum:

Share post:

Prvi serijski primjerak sišao je sa proizvodnih traka u Kragujevcu 16. maja 1980. godine, čak 11 godina kasnije u odnosu na početak proizvodnje ovog modela u Italiji.

 

Zapravo, nedugo po prestanku proizvodnje u Italiji, prese su prebačene u Jugoslaviju. Domaća verzija je skoro u potpunosti bila identična italijanskoj, odnosno posljednjem redizajnu koji je predstavljen 1976. godine sa plastičnim branicima, velikim zadnjim svijetlima i četvrtastim farovima.

U odnosu na svoju hečbek verziju, Zastavu 101, “stodvadesetosmica” nikada nije imala ni približnu popularnost, prije svega zbog manje praktične karoserije. Tako je do 2008. proizvedeno svega 228.274 primjerka.

Rekordna godišnja proizvodnja je bila 1987. sa ukupno proizvedena 33.447 primjerka. U julu te godine, radnici u Zastavi sastavili su 3.932 primjerka, što se smatra rekordnim mjesecom za Zastavu 128.

TESTNA REKLAMA

Rekordna dnevna proizvodnja ostvarena je 27.12.1984. sa ukupno 132 proizvedena automobila. Jubilarni 100.000. primjerak sa proizvodnih traka sišao je 1986. a 200.000. četiri godine kasnije.

U proizvedene primjerke računaju se i lotovi za izvoz, koje je Zastava izvozila u Egipat gdje su se sastavljali i smatrali domaćim proizvodom. Izuzev spojlera i znaka Nasr brenda, drugih većih izmjena u odnosu na domaće verzije nije bilo.

Osim u Egipat, Zastava 128 izvozila se i na neka od evropskih tržišta, uključujući i Veliku Britaniju, gdje se prodavala pod imenom Yugo 413, gdje je četvorka označava broj vrata a 13 je bila oznaka za motor od 1300 kubika od 65 KS.

Najčešći motor u Zastavi 128 bio je onaj od 1100 kubika i 55 KS, dok se 1300 sa 65 KS ugrađivao daleko rijeđe.

U Italiji ali i u svijetu Fiat 128 bio je prilično uspješan automobil. Titulu automobila godine 1970. zasluženo je dobio prije svega zbog izuzetno naprednih tehničkih riješenja koja su aktuelna i na današnjim automobilima.

Bio je uzor mnogim proizvođačima koji su rad na svojim novim modelima bazirali upravo na Fiatu 128. Neki od njih su dostigli konstrukcione standarde i 11 godina poslije početka proizvodnje Fiata 128.

Imao je brojne verzije i derivate, uključujući karavan, roudster i kupe, dok je njegova hečbek verzija, Zastava 101, prvi moderan hečbek na svijetu sa prednjim pogonom, nazubljenom letvom volana, poprečno postavljenim motorom pogonjenim zupčastim kaišem, mekferson ogibljenjem i prednjim disk kočnicama. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...