Prije 31. godinu formirana 1. semberska laka pješadijska brigada

Datum:

Share post:

Prije 31. godinu formirana je 1. semberska laka pješadijska brigada.

Prva semberska laka pješadijska brigada je bila pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske, u sastavu Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Brigada je u ratu izgubila 139 boraca, a imala je i oko 350 ranjenih vojnika i oficira. Zona odgovornosti brigade je bila teritorija regije Semberija. Komanda brigade se nalazila u Bijeljini.

Brigada je imala dva poginula komandanta – Milenka Paravinu, prvog komandanta Prve semberske brigade koji je postavljen na dužnost u ove dane prije 31. godinu i tada majora Krstu Nedića, ali i načelnika štaba, majora Mića Kovančića.

Prva semberska laka pješadijska brigada je formirana 12. aprila 1992. godine i prva je zvanična oružana formacija Vojske Republike Srpske. Sve ostale brigade formirane su kasnije, tokom maja i juna. Ova brigada ima najduži ratni i borački staž i mada nosi naziv „semberska“, ova operativna jedinica bila je osposobljena za dejstvo na širem području Republike Srpske. Ova jedinica je bila jedna od tri „semberske“ brigade.

Svake godine, Grad Bijeljina, kod Centralnog spomenika u gradu, zajedno sa Gradskom boračkom organizacijom, obilježava dan 1. semberske lake pješadijske brigade, kada se nizom manifestacija odaje počast palim borcima ove brigade, i borcima drugih jedinica poginulim na linijama odbrane Semberije i Bijeljine i podsjeća na ratni put 1. bijeljinske lake pješadijske brigade i boraca Semberije i Bijeljine.

Vlado Simić, komandant Prvog bataljona 1. semberske brigade.

“Prva semberska brigada formirana je na današnji dan, prije 31. godinu. Ova brigada je prerasla iz 17. partizanske brigade i na današnji dan, u Obarskoj se postrojila komanda, a u Brocu na igralištu se postrojio Prvi bataljon sa komandom. Proistekla je iz potreba odbrane građana na ovom prostoru, jer je došlo do građanskog rata i velikog haosa, gdje je bio ugrožen opstanak srpskog življa Bijeljini i njenoj široj okolini. Shvatajući težinu situacije, mi smo se iz bivše JNA preformirali u Prvu sembersku brigade i to je ujedno prva brigada na ovim prostorima koja je formirana sa ciljem zaštite stanovništva na području Semberije, Majevice i Brčkog”, rekao je Vlado Simić, komandant Prvog bataljona 1. semberske brigade.

Brigada je jedan period (od jedno mjesec do mjesec i po dana) učestvovala u borbenim dejstvima na posavskom ratištu. Poslije toga, do kraja rata, provela je na majevičkom ratištu. Istovremeno, u tom period boravka u zoni odgovornosti na planini Majevici, Prva semberska brigada je uzimala aktivno učešće u borbenim dejstvima u širem reonu releja Stolice, kao i u sastavu Drinskog korpusa i sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Godina 1994. i 1995., brigada je imala aktivna učešća u borbenim dejstvima u sastavu Drugog krajiškog korpusa na bihaćkom ratištu i u sastavu Drugog korpusa na Mliništu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Bijeljine obišao Banjicu i okolna sela ( foto)

Jako nevrijeme pogodilo je sinoć oko 20.00 časova Semberiju, a najteže posljedice ostavilo je u mjesnoj zajednici Banjica,...

PROTEST OPOZICIJE: Šesti put pred Skupštinom Srbije

Protest opozicije šesti put pred Skupštinom Srbije - Šesti protest "Srbija protiv nasilja" u organizaciji prozapadne opozicije, počeo je...

GAJIĆ, KPZ BIJELJINA: Bijeljina sledeće godine domaćin 21. Peneloških igara (foto)

Danas su u Trebinju svečano otvorene 20. Penološke igre radnika Kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj. Kazneno-popravni zavod Bijeljina preuzeo...

Osnovna škola „Filip Višnjić“ u Donjoj Trnovi svečano obilježila Dan škole (foto)

Danas je u Osnovnoj školi „Filip Višnjić“ u Donjoj Trnovi uz prigodan kulturno-umjetnički program svečano obilježen Dan škole...