Priča o arapskom natpisu na zidu crkve

Datum:

Share post:

Ima jedan grad i u njemu jedna crkva. U toj crkvi na zidu jedan natpis, ispisan, neobično, arapskim pismom. I to ne bilo kakav natpis, već stih.

Saborna crkva grada Prizrena, poznatija kao Bogorodica Ljeviška, koju je u prvoj polovini XIV vijeka sagradio kralj Stefan II Milutin, u XVIII vijeku je bila pretvorena u džamiju.

Tom prilikom su obijene znamenite freske koje su u vrijeme gradnje oslikali najpoznatiji zografi „Renesanse Paleologa“ Mihailo Astrapa i Evtihije. Do restauratorskih radova na crkvi, sredinom XX vijeka, freske su bile pokrivene malterom. Kada su restauratori skinuli malter, u priprati crkve su otkrili natpis koji je ostavio neki od majstora zaduženih za obijanje fresaka i njihovo prekrivanje malterom.

Ovaj anonimni majstor, zadivljen nesvakidašnjom ljepotom freskopisa, misleći da je posljednji čovjek koji gleda ove čudesne likove sa zida, ispisao na arapskom stihove persijskog pjesnika Hafiza:

TESTNA REKLAMA

„Zenica oka moga je gnijezdo ljepote tvoje“.

Prizren Foto: MONDO/Ivan Bulatović


Prošli su vjekovi i danas posjetilac ove crkve, postaje svjedok susreta jednog potpunog stranca sa ljepotom, univerzalnom i neponovljivom, koja se ugnježđuje i u našoj zenici, oplemenjujući nas.

Tekst: Ivan Bulatović

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Kada je pravi trenutak za sjetvu rasada?

Iskusni povrtari dobro znaju kada za proizvodnju rasada koje povrće valja sijati jer su dosta zimskih dana utrošili...

U Bijeljini rođeno PET BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 2. februar: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...