Prema podacima Područne privredne komore Bijeljina, spoljnotrogivnska razmjena regije u 2022. godini bilježi rast od 27 %

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina djeluje na području sjeveroistočnog dijela zemlje, predstavljajući raskršće puteva prema Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj i obuhvata dva grada, Bijeljinu i Zvornik i 10 opština: Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići.

Imajući u vidu geografski položaj, jasno je da je blizina državne granice jedna od glavnih komparativnih prednosti regije za razvoj spoljnotrgovinske razmjene.

“Prethodna godina nakon krize sa virusom Korona bila je jedna od najneizvesnijih, a na to su se nadovezale okolnosti koje su još uvjek u velikoj mjeri uslovljene krizom u Ukrajini.

Indeks cijena na svjetskom tržištu je izrazito povećan a visok nivo ekonomske aktivnosti u zemljama EU i pokidani lanci snadbjevanja usljed ukrajinske krize su ključni faktori za povećanjem ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

Kada govorimo o odnosu uvoza i izvoza, može se reći da stanje nije posebno uticalo na spoljnutrgovinu naše regije, ali jeste na ekonomiju u cjelini što se ogleda kroz inflaciju tokom cijele prošle godine.

Zbog inflacije u prošloj godini, imali smo povećanje kako u izvozu tako i u uvozu, s obzirom da je naša privreda uvozno zavisna, posljedice globalne krize i sporiji rast izvoznih cijena u odnosu na uvozne u prošloj godini uticali su da imamo blagi pad u pokrivenosti uvoza izvozom u odnosu na 2021 godinu.

S obzirom da se ne nazire kraj sukoba u Ukrajini što je uslov da se postepeno kompletna situacija počne vraćati na prvobitno, ne možemo sa sigurnošću prognozirati buduća privredna kretanja“.

Republika Srpska bilježi rast izvoza od 21% u odnosu na 2021. godinu, a najznačajnije robe koje izvozimo su električna energija, drvo, papir i namještaj i odmah zatim rude i metali.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske je Srbija, sa kojom bilježimo pokrivenost uvoza izvozom od 74%.

Spoljnotrgovinska razmjena u 2022. godini na području Područne privredne komore Bijeljina bilježi trend rasta. Ukupan obim robne razmjene Regije Bijeljina sa inostranstvom iznosio je 2,26 milijardi KM i u poređenju sa 2021. godinom povećan je za 484 miliona KM, odnosno veći je za 27%.

Vrijednost ostvarenog izvoza Regije Bijeljina u 2022. je 976.7 mil. KM što je više za 196.7 mil. KM ili 34% u odnosu na 2021. godinu, a uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 1.2 mrld. KM, što je povećanje od 284 mil. KM ili 28%. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 307,8 mil. KM ili 38%.

U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih cijena, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom za oko 1,9% u odnosu na 2021. te je pokrivenost uvoza izvozom za našu regiju u 2022. godini iznosila 76,03 %.

Učešće Regije Bijeljina u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske u 2022. godini iznosila je 17,3% odmah iza Banjalučke regije čiji je udio u ukupnoj razmjeni Republike Srpske 60,1%, dok regije Istočnog Sarajeva, Trebinja i Doboja zajedno imaju udio od 22.6%.

Grad Bijeljina je u Regiji ostvario najveći udio razmjene sa svjetom u iznosu od 1.1 mlr.KM. odmah zatim i Grad Zvornik koji je ostvario 762.5 mil. KM. spoljnotrgovinske razmjene.
Grad Bijeljina ostvario je uvoz u iznosu od 830,9 mil. KM što je više za 19,2% u odnosu na 2021. godinu. Izvoz je povećan za 39,43% i iznosio je 337,1 mil.KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je na oko 40%

Ostalih deset opština Regije (Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići) zajedno su imale spoljnotrgovinski promet u iznosu od 330.599 mil.KM što je povećanje za oko 10% u odnosu na 2021. godinu.

“Opredjeljenje u budućem periodu treba da bude privlačenje stranih investicija, smanjenje deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni, povećanje zaposlenosti i unapređenje ekonomskih odnosa Republike Srpske. Kompanije koje se bave izvozom, moraju imati značajniju podršku u jačanju njihove konkurentnosti na svjetskoj sceni. Izvoz gotovih proizvoda iz naše zemlje jeste glavni pokretač razvoja domaće ekonomije“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Omladina RSS donacijom Biblioteci obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava (foto)

Republička omladina Srpske /ROS/ donirala je 50 knjiga Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ povodom obilježavanja 23. aprila – Svjetskog...

Bijeljinska Biblioteka uručila priznanja „NAJ ČITALAC“

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, pored popusta od 50% na godišnju cijenu članarine, bijeljinska Biblioteka "Filip...

MIĆO ŽIVIĆ: Ne “vozikajte se“ po Crnjelovu – gospodo iz EUFORA i NATO pakta vratite se tamo odakle ste došli (foto,video)

EUFOR u Obarskoj i Crnjelovu EUFOR ili Snage Evropske unije je naziv za vojsku u Bosni i Hercegovini koji nadgleda vojnu implementaciju Dejtonskog sporazuma.  Snage EUFOR...

VAŠA ’’BENELLI’’ OBUĆA BIJELJINA: Maturantima do 20% sniženja (foto,video)

Maturanti posjetite prodavnice ’’Benelli’’ obuće u Bijeljini i Brčkom i iskoristite priliku na popust do 20%. +387 55 212...