„PREKID MEĐUSOBNIH NAPADA“ Crnadak pozvao opoziciju na okupljanje, Vukanović odgovorio da može, ali pod ovim uslovima

Datum:

Share post:

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Srpske, Igor Crnadak, objavio je juče pet stvari koje treba da uradi opozicija ukoliko su joj narod i Republika važniji od ličnih interesa i sujeta.

Prva na spisku je prekid svih međusobnih napada i podmetanja.

Ne preduzimati bilo kakve aktivnosti, poput odluka, izjava, objava, fotografisanja i slično, koje mogu dovesti do sumnje u približavanje ili saradnju sa režimom, osim one koja je neizbježna, institucionalna i strogo formalna – predlaže Crnadak kao drugu tačku.

Treće, hitno održati sastanak delegacija opozicionih političkih partija. Iako svaka partija djeluje samostalno, dodaje Crnadak, jednokružni sistem izbora u BiH zahtjeva saradnju onih koji iskreno žele promjene i pad SNSD režima.

On predlaže i da se u organizaciji opozicije što prije počnu svakodnevna protestna okupljanja na Trgu Krajine, sve do glasanja o ukidanju akciza na Domu naroda PS BiH.

Peti potez tiče se izbora.

Crnatkova objava, međutim, nije dobila zeleno svjetlo kod svih opozicionara.

Lider pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović ističe da zajedničko okupljanje opozicije može da se desi, ali pod određenim uslovima.

Ne može se, kaže on, žmiriti na oba oka na sve češće i sve značajnije koketiranje pojedinaca koji sebe zovu opozicionari sa vlašću u Srpskoj.

– To je nešto što je najveća opasnost za opoziciju i od čega treba početi. Treba svaka stranka da se prvo ogradi od ljudi koji su jednom nogom u SNSD, a drugom u opoziciji jer zbog takvih smutljivaca i neiskrenih osoba mi nemamo dovoljnu podršku naroda za masovne proteste – ističe Vukanović kao preduslov za zajedničko djelovanje opozicije.

On dodaje da poštuje Crnatka jer vjeruje da on ima iskrene namjere, ali da prije bilo kakvog okupljanja opozicije PDP prvo mora da preispita rad gradonačelnika Draška Stanivukovića, kako u toj stranci, tako i u opoziciji unazad dvije godine.

– Trebamo prvo da organizujemo sastanak opozicije na koji će doći Stanivuković, pa da ga mi tu unakrsno ispitamo, čujemo njegove odgovore i onda donesemo jednu vrstu zajedničke odluke o tome šta sa Stanivukovićem. Taj čovjek je toliko duboko zastranio i otišao u zagrljaj SNSD da to samo slijep ne vidi – navodi Vukanović.

On je ponovio svoj već poznati stav kako je Stanivuković iznevjerio očekivanja svih onih koji su se borili da on pobijedi u najvećem gradu Srpske, navodeći da otkako je postao gradonačelnik Banjaluke nikada nije pozvao ni jednog čovjeka iz opozicije na sastanak, niti se konsultovao sa njima o bilo kojem problemu.

– On gleda lične interese, namješta tendere, izvlači pare, mijenja regulacione planove.. Taj čovjek je teg oko vrata PDP i ja ne želim da bude teg i čitavoj opoziciji. Dakle, Crnatkov prijedlog je prihvatljiv, ali po određenim uslovima – zaključio je Vukanović.

Reagujući na Crnatkov poziv, članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević napisala je na društvenim mrežama da jedina „hitna stvar koju njena stranka treba da uradi jeste da zabrani ostatku opozicije da govori u ime SDS“.

– SDS treba da prestane trčati za ostatkom opozicije – navela je Pandurevićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...

Evo šta piše u informaciji koju danas razmatra NS RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su počeli 11. posebnu sjednicu na kojoj se nalazi "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj...