Preduzetnici se “snalaze“ i čekaju povećanje praga za ulazak u PDV

Datum:

Share post:

Preduzetnici novim biznisima “bježe” od PDV-a

Broj samostalnih preduzetnika u Republici Srpskoj zadnjih godina u konstantnom je porastu, a trend njihovog povećanja nastavljen je i u ovoj godini. Međutim, taj rast ne oslikava stvarno stanje u ovoj oblasti i on je više rezultat „bijega“ preduzetnika od PDV-a.

Naime, da bi izbjegli ulazak u sistem PDV-a, za koji limit trenutno iznosi 50.000 KM, preduzetnici osnivaju više radnji koje registruju na rođake ili prijatelje, saznaje CAPITAL.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske djelatnosti (APIF) u ovoj godini u Srpskoj je registrovan 2.481 novi samostalni preduzetnik što je za 1.140 više u odnosu na 2021. godinu.

Njaviše ih je osnovano u Banjaluci i to u djelatnostima pripreme i posluživanja pića i računarskog programiranja.

Trenutno je u Republici Srpskoj registrovano ukupno 25.002 samostalnih preduzetnika.

Međutim, dobro obaviješteni sagovornik CAPITAL-a kaže da mi nemamo toliko osoba koje se bave preduzetništvom.

„Preduzetnici koji imaju jednu radnju, a njihov prihod prelazi 50.000 KM, kako bi izbjegli ulazak u sistem PDV-a osnivaju nove s.p. i preko njih fakturišu svoje usluge. Ulazak u sistem PDV-a posebno ne odgovara onima koji se bave uslugama jer automatski njihova usluga poskupljuje za 17 odsto“, kaže naš sagovornik.

Da bi se ovo spriječilo, dodaje, neophodno je povećanje limita za ulazak u sistem PDV-a na 100.000 maraka, o čemu se već duže priča, ali nikako da se to rješenje usvoji.

„Prag za ulazak u sistem PDV-a se nije mijenjao od samog uvođenja PDV-a kod nas, a vidimo samo u zadnje dvije godine kolika je inflacija, tako da 50.000 KM zaista više nije realan iznos za ulazak u sistem PDV-a“, dodaje on.

Predsjednik Zanatsko – preduzetničke komore Jovan Bratić za CAPITAL kaže da je ovaj problem posebno izražen u IT sektoru, koji je jednim dijelom u sivoj zoni.

„Simptomatično je da vi otvorite s.p. na majku, oca, prijatelja, koji nisu programeri. Nadamo se da će do kraja godine prag za ulazak u sistem PDV-a biti podignut na 100.000 KM i sa tim će se dosta toga regulisati“, kaže Bratić.

Zahtjev za podizanje praga za ulazak u PDV sistem duže vrijeme traže mali privrednici, koji ističu da je inflacija dovela do toga da 50.000 KM više nije veliki iznos kao što je bio prije oko 15 godina te da je neophodno, u cilju smanjenja sive ekonomije, ali i opstanka pojedinih djelatnosti, taj prag podići na 100.000 KM.

Međutim, usvajanje tog zahtjeva još je neizvjesno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju početkom prošlog mjeseca nije usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se podiže prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Zakon je dobio potrebnu većinu, ali ne i entitetsku jer su delegati iz SNSD-a glasali protiv tražeći da prvi zakon o kojem raspravlja bude zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...

SPC slavi Svetog Jakova Persijanca

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku. Pravoslavni...

Proglašen najljepši automobil u 2023.

Polestar 4 je osvojio prestižnu nagradu za najljepši dizajn proizvodnog automobila u 2023. Ovu nagradu dodijelio je žiri sastavljen...