Danas je u Bijeljini organizovano predstavljanje Studije javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada Bijeljina.

„Nešto više od šest mjeseci poslije prvih koraka preduzetih, a vezanih za realizaciju istraživanja vezanih za studiju javnog prevoza, stigli smo do kraja, odnosno do finalnog dokumenta studija javnog prevoza na teritoriji Grada Bijeljina. Što se tiče studije, to je jedan od strateških i planerskih dokumentata, jedan od najvećih dokumentata u zadnjih 15 godina što je urađeno na teritoriji Grada Bijeljine vezano za oblast javnog prevoza. Podsjećam, 2000-ih godina je izrađena studija javnog prevaza koja, nažalost, nije zaživela, ali ona je u svom sastavu imala samo prijedloge unapređenja postojećeg sistema. Trenutna studija, koju danas prezentujemo, se sastoji od dvije cjeline. Prva cjelina se veže za analizu postojećeg sistema javnog prevaza koja funkcioniše na teritoriji Grada Bijeljina – On funkcioniše kao prigradski sistem koji se sastoji od 17 prigradskih linija. Prijedlog novog modela, odnosno novog sistema javnog prevoza, će funkcionisati kao gradski i prigradski sistem sa ukupno 21 linijom, odnosno tri gradske linije i 18 prigradskih linija. Ključna izmjena u odnosu na postojeći sistem, što je predloženo u novom, odnosno planiranom sistemu, jeste da će u sistem biti uvedena nova autobuska stanica“, rekao je šef Kabineta gradonačelnika Milan Lazarević i dodao:

„Nova autobuska stanica, što se tiče pribavljenja dokumentacije i da kažemo administrativnih stvari, je gotova – čeka se samo još tehnički prijem. Određeno je pravno lice koje će vršiti tehnički prijem autobuske stanice i rok za zakazivanje termina za pregled autobuske stanice je do 30. aprila. Znači, što se tiče grada i gradske uprave, sve je odrađeno, nakon tehničkog prijema samo ostaje još da se pribavi upotrebna dozvola što nije veliki korak. Ključna izmjena će biti što će sve linije kretati sa nove autobuske stanice. Neće nijedna skretati na staru autobusku stanicu iz razloga da se centralno jezgo grada rastereti od putničkog saobraćaja, odnosno saobraćaja autobusa“, objasnio je Lazarević.

Gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović rekao je da se danas javnosti prezentuje studija izvodljivosti javnog gradskog saobraćaja koji je „prestao da funkcioniše u našoj Bijeljini prije više od deceniju“.

„Imajući u vidu budžetski okvir Grada Bijeljina, moram da kažem da jedna nasušna i zakonska dužnost Grada Bijeljine… radi se, naime, o jednoj komunalnoj djelatnosti, uspostavljanje gradskog prevoza je svakako nešto što je unazad više decenija jedna potreba, nikakav luksuz. Radi se o svakodnevici kada od tačke A do tačke B treba da imamo funkcionalnost, brzinu, sigurnost, bezbjednost. Ideja je da, nakon studije, imamo i raspisivanje Javnog poziva, tendera za integrisani javni gradski prevoz gdje će biti obuhvaćeno svih 71 mjesna zajednica. To su i gradske i prigradske i seoske mjesne zajednice. Plus, kad kažem integrisano, to onda podrazumijeva i sistem funkcionisanja u novoj autobuskoj stanici“, rekao je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име