Predavanjima do sprečavanja vršnjačkog nasilja

Datum:

Share post:

Brojna istraživanja vršnjačkog nasilja ukazuju da je ono u porastu u školi i u druženju djece u sredini u kojoj žive, naglasila je danas predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama Milica Perković Blagojević.

Prema njenim riječima, učenici se sa vršnjačkim nasiljem sreću već kao desetogodišnjaci – u petom razredu, a ovaj problem najizraženiji je u završnim razredima osnovne škole, u uzrastu od 15 godina.

„Sankcije postoje i izriču se – maksimalna kazna je prebačaj u drugu školu ili premještaj iz jednog u drugo odjeljenje, ali najvažnije je raditi preventivno i koristiti sva raspoloživa sredstva, uz učešće učenika, nastavnika i roditelja“, rekla je Blagojevićeva novinarima prije predavanja o vršnjačkom nasilju koje su održali pripadnici Policijske uprave Bijeljina.

Blagojevićeva je ocijenila da su roditelji učenika postali svjesniji svoje odgovornosti i da ozbiljnije pristupaju problemu vršnjačkog nasilja.

TESTNA REKLAMA

Na predavanju u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Janji, kojem su prisustvovali i srednjoškolci iz ovog bijeljinskog naselja, profesor kriminalistike iz Banjaluke Aleksandar Miladinović rekao je novinarima da je prošle godine u Republici Srpskoj otkriveno 30 seksualnih krivičnih djela na štetu djece do 18 godina, putem društvenih mreža.

„Akcenat edukacije je na djelima koja mogu da imaju drastičnije posljedice u krivično-pravnom smislu i u smislu štete po dijete. Nema ih mnogo u odnosu na ukupan broj krivičnih djela, ali moramo reagovati da se svedu na nulu“, naveo je Miladinović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2009. godine sprovodi preventivne akcije u školama s ciljem da se učenici informišu o negativnostima koje se dešavaju na internetu, te načinima reagovanja u takvim slučajevima.

„Trudimo se da preventivnim djelovanjem izbjegnemo neželjene posljedice, jer je kod elektronskog nasilja karakteristično da i nakon otkrivanja i izricanja sankcija nasilniku, posljedice ostaju na interetu, zbog čega akcenat i stavljamo na sprečavanje“, pojasnio je Miladinović.

Inspektor kriminalističke policije u Policijskoj stanici Janja Ognjen Jeftić rekao je novinarima da se problem vršnjačkog nasilja intenzivira posljednjih godina, uz naročito izraženo nasilje putem društvenih mreža.

Jeftić kaže da je uglavnom riječ o verbalnom nasilju i stigmatizovanju djece, pravljenju grupa koje su usmjerene prema pojedincu, gdje je važno da reaguju prvenstevno drugovi, nastavnici ali i policija. Predavanje, čiji je cilj sprečavanje vršnjačkog nasilja i drugih oblika maloljetničke delinkvencije, biće održano u više osnovnih i srednjih škola u regiji do subote, 10. novembra.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...