Predavanjima do sprečavanja vršnjačkog nasilja

Datum:

Share post:

Brojna istraživanja vršnjačkog nasilja ukazuju da je ono u porastu u školi i u druženju djece u sredini u kojoj žive, naglasila je danas predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama Milica Perković Blagojević.

Prema njenim riječima, učenici se sa vršnjačkim nasiljem sreću već kao desetogodišnjaci – u petom razredu, a ovaj problem najizraženiji je u završnim razredima osnovne škole, u uzrastu od 15 godina.

„Sankcije postoje i izriču se – maksimalna kazna je prebačaj u drugu školu ili premještaj iz jednog u drugo odjeljenje, ali najvažnije je raditi preventivno i koristiti sva raspoloživa sredstva, uz učešće učenika, nastavnika i roditelja“, rekla je Blagojevićeva novinarima prije predavanja o vršnjačkom nasilju koje su održali pripadnici Policijske uprave Bijeljina.

Blagojevićeva je ocijenila da su roditelji učenika postali svjesniji svoje odgovornosti i da ozbiljnije pristupaju problemu vršnjačkog nasilja.

Na predavanju u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Janji, kojem su prisustvovali i srednjoškolci iz ovog bijeljinskog naselja, profesor kriminalistike iz Banjaluke Aleksandar Miladinović rekao je novinarima da je prošle godine u Republici Srpskoj otkriveno 30 seksualnih krivičnih djela na štetu djece do 18 godina, putem društvenih mreža.

„Akcenat edukacije je na djelima koja mogu da imaju drastičnije posljedice u krivično-pravnom smislu i u smislu štete po dijete. Nema ih mnogo u odnosu na ukupan broj krivičnih djela, ali moramo reagovati da se svedu na nulu“, naveo je Miladinović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2009. godine sprovodi preventivne akcije u školama s ciljem da se učenici informišu o negativnostima koje se dešavaju na internetu, te načinima reagovanja u takvim slučajevima.

„Trudimo se da preventivnim djelovanjem izbjegnemo neželjene posljedice, jer je kod elektronskog nasilja karakteristično da i nakon otkrivanja i izricanja sankcija nasilniku, posljedice ostaju na interetu, zbog čega akcenat i stavljamo na sprečavanje“, pojasnio je Miladinović.

Inspektor kriminalističke policije u Policijskoj stanici Janja Ognjen Jeftić rekao je novinarima da se problem vršnjačkog nasilja intenzivira posljednjih godina, uz naročito izraženo nasilje putem društvenih mreža.

Jeftić kaže da je uglavnom riječ o verbalnom nasilju i stigmatizovanju djece, pravljenju grupa koje su usmjerene prema pojedincu, gdje je važno da reaguju prvenstevno drugovi, nastavnici ali i policija. Predavanje, čiji je cilj sprečavanje vršnjačkog nasilja i drugih oblika maloljetničke delinkvencije, biće održano u više osnovnih i srednjih škola u regiji do subote, 10. novembra.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEDINA BOLNICA U REPUBLICI SRPSKOJ SA STANDARDIMA ISO 9001 i 22301 (foto)

JZU Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su zvanično uručeni sertifikati standarda ISO 9001:2015 i ISO 22301:2019 od strane...

Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta

U slučaju prehlada, viroza, stomačnih virusa, vodenih ospica i drugih dječjih bolesti, koje su na neki način bezazlene,...

Upozorenje na jak i olujni vjetar popodne i sutra tokom dana

UPOZORENJE: JAK I OLUJNI VETAR 15-16.04.2024. U ponedeljak 15.04. popodne i uveče očekuje se umeren do jak, u višim predelima u...

STANIVUKOVIĆ: Dolazim na miting „Srpska te zove“, poziv svim građanima da dođu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da će doći na veliki narodni miting "Srpska te zove", koji...