U prostorijama Okružnog privrednog suda u Bijeljini, danas je potpisan Okvirni sporazum o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike. Sporazum su potpisali Božana Gužvić, predsjednik Suda i Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta.

„Nama je veliko zadovoljstvo što je Pravni fakultet prepoznao jednu specijalističku, pravnu, pravosudnu instituciju kakav je Okružni privredni sud u Bijeljini imajući u vidu značaj privrednog sudovanja za poslovno okruženje u zemlji za njegovu stabilnost i sigurnost. Privredno pravo je složena pravna oblast koju čini više subspecijalističkih pravnih podoblasti (stečajno pravo, registracija poslovnih subjekata, pravno-privrednih društava, likvidacije poslovnih subjekata) koji su uređeni velikim brojem propisa koji se kontinuirano i neprekidno mijenjaju u zavisnosti od potreba poslovnog okruženja. To daje za obavezu ne samo sudijama koje postupaju u privrednim sporovima, već i onima koji su učesnici u privrednim sudskim sporovima, a tu prvenstveno mislim na punomoćnike i to kako profesionalne punomoćnike, advokate, tako i punomoćnike po zaposlenju (pravnici zaposleni u pravnim službama privrednih društava) da kontinuirano rade na edukaciji iz privredno pravne oblasti. Privredno sudovanje specifičnim čini i sporovi sa međunarodnim elementom – sporovi gdje su stranke privredni subjekti i strana privredna društva. Tu nisu samo klasični privredni sporovi iz oblasti međunarodne prodaje roba i usluga, već i na neke vrlo složene privredne sporove, obično velike vrijednosti predmeta spora – investicioni sporovi gdje nerijetko treba konsultovati i strano pravo što dodatno daje značaj potpisanom Okvirnom sporazumu“, rekla je Gužvić.

Prema njenim riječima, moto Okružnog privrednog suda u Bijeljini u zaključenju ovog sporazuma i u njegovoj realizaciji je da su i oni nekada bili diplomirani pravnici, studenti, a danas su u podršci i pomoći studentima i diplomiranim pravnicima u sticanju praktičnih znanja odnosno primjeni teoretskih znanja koje su stekli u dosadašnjem studiranju u praksi.

„Potpisivanje današnjeg sporazuma predstavlja nastavak aktivnosti na organizovanju studentske prakse budući da Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima potpisane bilateralne sporazume sa više od 20 pravosudnih institucija i organizacija u kojima se studentska praksa sprovodi. Smatramo da je ona vrlo značajna zato što omogućava studentima da stečena teorijska znanja upotpune, obogate i da se upoznaju sa praktičnim funkcionisanjem pravnog sistema i različitih institucija, prije svega pravosudnih institucija, a zatim i institucija zakonodavne, izvršne vlasti na različitim nivoima, počev od državnog, preko entitetskog do lokalnog, a praksa se odvija i u advokatskim kancelarijama i privrednim organizacijama. Studenti su zainteresovani za studentsku praksu, jer su se u dosadašnjem toku njene realizacije osvjedočili da studentska praksa značajno doprinosi obogaćivanju njihovih znanja, a ono što mi širimo kao poruku je da studentska praksa treba da pomogne studentima da se preporuče budućim poslodavcima, jer posao se ne traži kada se stekne diploma, već dok se studira“, istakao je Marković.

Danas je Okružni privredni sud u Bijeljini pristupio Okvirnom sporazumu o sprovođenju studentske prakse kojem je pristupilo ukupno 40 različitih institucija i organizacija uključujući i pravne fakultete, advokatske komore i druge organiizacije i institucije.

„Zahvalni smo Okružnom privrednom sudu u Bijeljini što je prepoznao značaj sporazuma i organizovanja studentske prakse koja će biti novo iskustvo i za studente i za Pravni fakultet imajući u vidu složenost poslova koje Okružni privredni sud obavlja i nadležnosti koje ima i činjenicu da studenti 3. i 4. godine studija imaju više predsmeta iz oblasti privrednog prava i da će sprovođenje ove studentske prakse bitno doprinijeti njihovom usavršavanju i kvalitetu znanja koje stiču“, zaključio je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име