U upravnoj zgradi ZP „Rudnik i termoelektrana Ugljevik“, danas su potpisani ugovori između EGS, ERS, HSE i RiTE Ugljevik povodom arbitražnog spora sa Elektrogospodarstvom Slovenije. Potpisivanju ugovora su prisustvovali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Luka Petrović, generalni direktor ERS, Diko Cvijetinović, v.d. direktora RiTE Ugljevik i predstavnici slovenačkih kompanija.

“Danas smo se okupili ovdje da zvanično i javno, ne skrivajući bilo koji je važan detalj, da saopštimo javnosti da smo završili jedan izuzetno važan posao, a to je konačan dogovor ili ugovor ili sporazum o tome na koji će se način izvršiti Arbitražna odluka nakon što je ona postala pravosnažna u Beogradskoj arbitraži 2023. godine. Vlada Republike Srpske je, zajedno sa matičnim preduzećem Elektroprivreda Republike Srpske i zavisnim preduzećem RiTE Ugljevik vrlo odgovorno pristupila razumijevanju sadržaja Arbitražne odluke i u punoj koordinaciji sa potpunim informisanjem sve vrijeme, bila uključena i sticala važne informacije i iznosila svoja mišljenja u postupku razgovora koji su vođeni, odnosno pregovora koji su vodili predstavnici RiTE Ugljevik i Elektrogospodarstva Slovenije… i na kraju smo došli do tog važnog čina  razumijevanja obje strane koji su ovim današnjim ugovorom koga su potpisali definisali na takav način da će se u narednom periodu izvršiti naša obaveza i da će Arbitražna odluka biti realizovana”, rekao je ministar Đokić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS

Kako kaže, ne postoji bilo kakav novi vid zabrinutosti kada je u pitanju dalje funkcionisanje RiTE Ugljevik, što im je bio najvažniji cilj – da ne ugroze budućnost i buduće poslovanje RiTE Ugljevik.

“Dakle, obaveza je da se isporučuje jedna trećina energije sve dok bude radila RiTE i izvrši se finansijska obaveza u vrijednosti od 67 miliona evra”, istakao je Đokić.

Petrović je naveo da je prvi kontakt ostvaren 2. avgusta u Ljubljani kada su željeli da implementiraju arbitražnu odluku.

„Ono što je vrlo važno je da postoje dvije odluke – Jedna odluka je o isporuci jedne trećine električne energije pređvedene na pragu po cijeni koja je moguća, a svakako ne tržišna cijena, a druga odluka se tiče otplate duga koji je presuđen na iznos od 67 miliona evra. Ono što je vrlo važno reći je da smo danas potpisali tri sporazuma. Jedan sporazum koji se nastavlja na Samoupravni sporazum iz 1985. i 1989. godina tiče se da RiTE Ugljevik ima obavezu isporuke jedne trećine električne energije EGS-u, odnosno Holdingu slovenskih elektrana u Sloveniji. Naravno da će cijena te električne energije biti bliska cijeni koju plaća Matično preduzeće RiTE Ugljevik. Drugi sporazum koji je potpisan jeste između Matičnog preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske i EGS-a, odnosno HSA, a tiče se implementacije sporazuma između naše kćerke firme i Holdinga slovenskih elektrana, a u smislu realizacije isporuke električne energije.

Luka Petrović, generalni direktor ERS

To je jedan veoma složen ugovor koji mora da predvidi sve elemente transporta energije sa praga elektrane, uključujući zamjensku energiju, negativnu balansnu energiju, havarijsku energiju, kao i samu isporuku energije našim partnerima. I treći ugovor, koji je potpisan, je Ugovor o otplati glavnice koji teret RiTE Ugljevik sa 67 miliona evra i naravno da RiTE nije imala sredstava. Naravno, kao većinski vlasnik, mi smo zainteresovani da ovaj sistem održimo u funkciji. Mi smo pristupili racionalizaciji i optimizaciji svih planova i shvatili smo da moramo iz vlastitih sredstava da izvršimo isplatu te štete i ta šteta će biti plaćena finansijska u 14 polugodišnjih rata sa kamtnom stopom 1% sa EUR i BOR pozitivan za neotplaćeni dio sredstava nakon svake otplate rate i to je slovenačka strana prihvatila“, objasnio je Petrović.

Diko Cvijetinović, v.d. direktora RiTE Ugljevik

Cvijetinović je rekao da pregovori posljednjih mjeseci nisu bili laki.

„Ovo je veliki dan za Ugljevik. Znamo da je ovaj spor trajao više od 15 godina. Vjerujte da ovi pregovori, koji su tekli u zadnjih pet mjeseci, nisu bili nimalo laki, ali još jednom se zahvaljujem kolegama iz Slovenije, svim ljudima iz Uprave Elektroprivrede i RiTE Ugljevik koji su radili na ovom Sporazumu. Ovo je velika stvar za nas, jer sad smo sigurni da nastavak rada RiTE Ugljevik neće više biti upitan i sa kolegama iz Slovenije ćemo u narednom periodu razgovarati o drugim otvorenim pitanjima. Ja vjerujem da ima razumijevanje i sa jedne i sa druge strane kako bi našu saradnju unaprijedili, a sve u interesu RiTE Ugljevik“, istakao je Cvijetinović.

Tomaž Štokelj, direktor Holding Slovenske elektrane

Tomaž Štokelj, direktor Holding Slovenske elektrane zahvalio se na prijemu u Ugljeviku kao i na konstruktivnoj saradnji, a, pored toga, izrazio radost što će poslije 30 godina započeti isporuka električne energije.

„Pored toga, dogovorili smo se za plaćanje glavnice, obaveze koja proističe iz arbitražne odluke, a koja je u visini od 67 miliona evra. Vjerujem da ćemo ovakvom pozitivnom saradnjom u sljedećim mjesecima graditi i ostala otvorena pitanja, kao i da ćemo graditi našu poslovnu saradnju“, zaključio je Štokelj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име