Otvaranje rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare postalo je vrhunsko političko pitanje, odnosno platforma određenih stranaka i interesnih krugova za zaustavljanje ovog značajnog projekta u Republici Srpskoj.

To je izjavio pomoćnik ministra energetike i rudarstva Srpske Milan Baštinac, gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Baštinac je napomenuo da je u pitanju ogroman projekat i veliko nalazište, ne samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijelu Srpsku i BiH.

-Nažalost, ova tema je postala alat određenih stranaka iz opozicije i određenih nevladinih udruženja sa ciljem destabilizacije Srpske. Ističu samo litijum kako bi se to pokazalo kao nešto katastrofalno za Srpsku. Radi se o rudniku magnezijuma koji služi za zdravstveni sektor i auto – industriju. Litijum je prateći mineral u maloj količini i sa veoma niskim sadržajem, i on bi bio izvađen sa rudom magnezijuma koji se tamo nalazi – objasnio je Baštinac.

Baštinac je naglasio da problema nije bilo sve dok politika nije umiješala svoje prste.

– Švajcarska kompanija vrši istraživanje u skladu sa svim zakonskim procedurama o istraživanju minerala u Srpskoj. Oni su dobili licencu i pravo na istraživanje. Prije početka istraživanja mi smo dobili usmenu podršku lokalne zajendice, samog načelnika opštine Lopare. Sada se okrenuo diskurs načelnika Lopara, on je nakon inicijative gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića postao protiv projekta u nekoliko dana i mi smo se kao Ministarstvo našli usred sukoba frakcija SDS-a, Savića i Petrovića – rekao je Baštinac.

Baštinac je ocijenio da je sve ovo usmjereno protiv interesa Srpske.

– Mi radimo sve u skladu sa procedurama i ekološkim standardima. U slučaju otvaranja rudnika, ekološki standradi moraju da se poštuju i da budu na nivou svjetskih standarda – kaže on.

Podsjetimo, poslanici Narodne skupštine Srpske na nedavnoj sjednici nisu podržali prijedlog usvajanja Deklaracije o protivljenju, odnosno zabrani otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име