Poslanici Narodnog fronta Željko Dubravac i Radislav Dončić danas su zajedno sa predsjednicom Narodnog fronta Jelenom Trivić Narodnoj skupštini Republike Srpske predali Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o dječjoj zaštiti.

„Stečena prava na dječiji dodatak porodica sa četvero i više djece, treba da budu vraćena što činimo ovim Prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o dječjoj zaštiti. Naime, u okolnostima primjene Zakona o podršci nezaposlenim roditeljima sa četvoro i više djece (podrška od 750 KM) uočena je primjena propisa o materijalnom cenzusu u odnosu na prava po osnovu Zakona o dječjoj zaštiti i ostavrivanju prava na dječji dodatak, te iz objektivnih potreba rješavanja nastalog problema – uskraćivanja stečenih prava, predloženo je donošenje izmjena ovog zakona po hitnom postupku“ rekao je poslanik Narodnog fronta Željko Dubravac.

On ističe da se u članu 24. poslije stava 8. dodaje se novi stav 9, koji glasi: „(9) Prihodi ostvareni po osnovu prava na novčano primanje, u smislu zakona kojim se uređuje podrška nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, ne smatraju se prihodima u smislu ovog zakona.“, te ddoaje da ova odredba omogućava da prihodi (novčano primanje i pripadajući doprinosi) koji se osiguravaju kao pomoć nezaposlenom roditelju četvoro ili više djece, ne utiču na pravo porodice da primi i dječji dodatak.

„Dakle, na ovakav način se obezbjeđuje da djeca iz porodica se četvoro i više djece, čiji je jedan roditelj nezaposlen, a koja imaju već stečena prava za ostvarivanje dječjeg dodatka, ta ista prava i zadrže“- kaže Dubravac i dodaje:

„Mi u Narodnom frontu smatramo da je neprihvatljivo da stečena prava djece i višečlanih porodica budu uskraćena primjenom drugih zakona, te pravni tim Narodnog fronta radi na novim poboljšanjima sa ciljem da sva djeca ostvare pravo na dječiji dodatak, čiji prijedlog ćemo uputiti u redovnu proceduru do kraja godine.“

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić pozvala je sve političke stranke da po ovakvim pitanjima iskažu jedinstvo, da zakon dobije neophodnu podršku u Narodnoj skupštini, jer su upravo ove teme one na kojima nikako ne bi smjelo biti podjela.

„To što je prijedlog opozicionih poslanika nikako ne smije biti razlog da bilo ko nađe opravdanje da se ovaj zakon ne usvoji. Zakon je prije svega usmjeren na pomoć višečlanim porodicama i ova tema ne smije biti predmet bilo kakve politizacije, u uslovima u kojima se Republika Srpska suočava sa pravom demografskom katastrofom.“- zaključila je Trivićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име